CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2020

Chanson d'amour

'Mélodies' van Fauré, Ravel, Debussy en Poulenc

Klik hier voor de inhoudsopgave

Sabine Devieilhe (sopraan), Alexandre Tharaud (piano)
Erato 190295224271 • 64' •
Opname: maart 2019, Siemens-Villa, Berlijn

   

Het is en blijft een wonder hoe goed het toch steeds weer uitpakt: het in een - zij het wel goed doordacht en samengesteld - programma samenvoegen van muziek van drie, hoewel tijdgenoten, aan elkaar tegengestelde componisten: Claude Debussy, Maurice Ravel en Gabriel Fauré. En wat dit nieuwe album betreft komt daar nog die van de kosmopolitische en eclectische Francis Poulenc bij. Bovendien, er zijn zoveel contrasten in dit recital verweven en de vele zeer facetrijke stemmingsbeelden raken zoveel verschillende expressieve kanten dat de titel er nauwelijks recht aan kan doen: Chanson d'amour (naar de gelijknamige titel van het lied van Fauré), liederen, 'mélodies', over zoals de titel al aangeeft de liefde, maar ook getuigend van nachtelijke dromen, zwoele of lichtvoetig gekarakteriseerde ontboezemingen en de 'banalités' zoals alleen Poulenc die kon bedenken.

Sabine Devieilhe geeft' dankzij haar beeldschone en lyrische vocalistiek en fenomenale tekstverbeelding iedere 'mélodie' een geheel eigen cachet mee en wel zo overtuigend dat je het gevoel bekruipt dat de componist het zo moet hebben bedoeld.

Het zelfvertrouwen dat zij uitstraalt in dit repertoire dat zo rijk is aan stemmingswisselingen is net zo innemend als de uitgelezen charme waarmee ze ieder 'chanson' omgeeft. Maar er is méér, zoals het bijzonder aanstekelijke, fonkelend muzikanteske plezier en het afwisselend intieme en uitbundige karakter dat zij feilloos in deze pareltjes van de Franse liedkunst etaleert. Haar muzikale partner Alexandre Tharaud maakt evenzo deel uit van deze grandioze liedkunst, heeft zich er naadloos bij aangesloten en onderscheidt zich door zowel zijn exquise toonvorming als het beeldende karakter van zijn spel. Zoals ook de opname een pareltje is. Wát een subliem album!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links