CD-recensie

 

© Aart van der Wal, februari 2010

 

 

Falla/Katona Twins: La vida breve (Spaanse dans) - El amor brujo (selectie)- El sombrero de tres picos (selectie) - Seite canciones populares espanolas. - Homenaje (Le tombeau de Claude Debussy) - Tus ojillos negros.

Juanita Lascarro (sopraan), David Garcia Mir (slagwerk), Katona Twins (Peter en Zoltán Katona, gitaar.

Channel Classics CCS SA 28809 • 57' • (sacd)


Uit het boekje wordt niet duidelijk wie voor deze bijzonder kleurrijke en verbeeldingsvolle bewerkingen verantwoordelijk is geweest, maar veel doet het er niet toe, want het uiteindelijk telt het resultaat en dat is wat mij betreft om er de (muzikale!) vingers bij af te likken. Ik was al eerder van de beide Hongaarse Katona-broers bijzonder onder de indruk geraakt (klik hier), want ga maar na: beide zijn niet alleen grootmeesters op de gitaar maar ze zijn bovendien ook nog zo intens muzikaal dat iedere noot onder hun handen bij wijze van spreken in puur goud verandert. En alsof dat nog niet genoeg is vonden ze in de uit Palma de Mallorca afkomstige David Garcia Mir dé slagwerker die niet alleen even fantasierijk maar net zo intens muzikaal op deze sacd zijn exotische bijdragen levert. Met dan als werkelijke klap op de vuurpijl de Colombiaanse sopraan Juanita Lascarro die in haar helaas spaarzame bijdragen zo Spaans klinkt als eigenlijk alleen een Spaanse dat zo kan (zoals in Danza del Juego de Amor en Asturiana!). Spaans, jawel, met nét dat flinterdun aangezette rubato, of nét even die versnelling die de spanning laat oplopen. Maar er is meer, zoals die lekker schurende dissonanten die zich niet zomaar fluks laten oplossen en die daardoor mooie spanningsbogen mogelijk maken. Dan zijn er de perfect getimede agogische accenten die de fraseringen dan nog extra reliëf geven. Tja, wat begin je eigenlijk zonder goede timing in de muziek? Dat is veel meer dan alleen maar de slagroom op de taart.

Dat levert dan per saldo een geweldig musicerend kwartet op dat de De Falla's intense en veelkleurige folklore optimaal tot zijn recht laat komen en dan tevens nog de indruk weet te wekken dat dit alles spontaan is ontstaan. Alsof deze dame en haar drie heren zomaar even de studio zijn ingelopen en na een paar minuten 'warmdraaien' dit programma met bijna achteloos gemak op de band hebben gezet. Muziek die zo vol is van leven is en blijft een bron om steeds weer naar terug te keren. De opname is subliem, met de instrumenten en de stem heel mooi en goed geproportioneerd in de ruimte geplaatst. Dit is zo'n opname van een klein ensemble die de suggestie wekt dat het zó, met de ogen dicht, in de huiskamer lijkt te staan. En wie mocht denken dat dit alleen voor de surround-modus geldt komt bedrogen uit. Kortom een meesterzet, deze uitgave.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links