CD-recensie

 

© Aart van der Wal, juni 2018

 

Dvorák: Pianokwintet nr. 1 in A, op. 5 - nr. 2 in A, op. 81 - Bagatellen op. 47

Busch Trio (Omri Epstein, piano; Mathieu van Bellen, viool; Ori Epstein, cello) m.m.v. Maria Milstein (viool) en Miguel da Silva (altviool)
Alpha 403 • 81' •
Opname: december 2017, Koningin Elisabeth Muziekkapel, Brussel

   

Het vermaarde Busch Trio heeft voor Dvoráks beide pianokwintetten terecht de hulp ingeroepen van nog twee bijzondere musici: de violiste Maria Milstein en de altviolist Miguel da Silva. De grootse plannen zijn inmiddels ingelost: de vastlegging van het kamermuzikale oeuvre van Antonín Dvorák. D.w.z. de complete pianotrio's, pianokwartetten en -kwintetten, en natuurlijk de evenmin te versmaden Bagatellen, de vijf miniaturen gecomponeerd voor twee violen, cello en harmonium (of piano, zoals we op dit album horen).

Wat ik me nog van de zomer van 2016 herinner (al weet ik niet meer waaraan ik het heb ontleend) is dat het Busch voor de opname van de kwintetten en bagatellen zou samenwerken met twee leden van het Duitse Artemis Quartet omdat beide partijen er toen rotsvast van overtuigd waren dat ze qua artistieke aanpak en speelstijl prima bij elkaar pasten en ze elkaar bovendien konden aanvullen. Dat was niet zomaar uit de lucht gegrepen, want ze traden toen al enige tijd samen met elkaar op. Maar het werd ten slotte dus niet een van de beide violisten, Vineta Sareika of Anthea Kreston, en al evenmin de altist Gregor Sigl. Had het voor deze registratie iets uitgemaakt? Dat valt uiteraard niet te beoordelen, maar die kans lijkt me toch wel erg klein, want met Maria Milstein en Miguel da Silva heeft men voor dit nobele doel twee topmusici in huis gehaald die, niet minder belangrijk, met hun spel en artistieke inzicht naadloos bij het overige drietal lijken te passen. Zo klinkt het tenminste. We horen Dvorák op zijn best en daar gaat het uiteindelijk toch om. Wat dit betreft geen nieuws onder de zon, want de gehele serie straalt grote betrokkenheid en technische souplesse uit. Hier zijn musici aan het woord die idiomatisch met de muziek van deze grote Bohemer vergroeid zijn. Het flitsende Scherzo uit op. 81 alleen al... U kunt op de site de recensies erop naslaan. Ik heb er eigenlijk niets aan toe te voegen dan 'skvelé'. Dat is 'geweldig' in het Tsjechisch.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links