CD-recensie

 

© Aart van der Wal, november 2007


 

 

Piazzolla: Four seasons of Buenos Aires - Oblivion - Le grand tango - Revolucionario - La muerte del angel.

Bragato: Milontan.

Devich Trio.

Challenge Classics CC762178 • 53' •

www.challenge.nl

 


Geweldig zoals het Devich Trio (Hanna Devich, piano; Sarah Oates, viool; Jasper Havelaar, cello) zich ook deze Zuid-Amerikaanse klanken eigen heeft gemaakt. De leden van dit Nederlandse pianotrio tonen zich muzikale wereldburgers, die zich in het Bohemen van Dvorák, Suk en Smetana evengoed thuisvoelen als nu bij Piazzolla en Bragato. Het gaat con brio, met vuur, maar ook con delicatezza, teder en intiem.

De muziek van de tangotijger Piazzolla wordt gedurfd en vol overgave neergezet, mede ook dankzij de wijze raadgevingen van de Braziliaanse expert op het terrein van de tango, Mota Kanji, die ook in Europa bekend is dankzij zijn optredens met zijn eigen orkest, waarbij hij als virtuoos-expressieve tangoviolist de show steelt. Het was ook Kanji die Piazzolla's welbewust onnauwkeurige partituren het juiste leven inblies. Want de nooit lachende Piazzolla vond het geen prettig idee dat musici aan de hand van zijn gedrukte muziek dan precies hetzelfde zouden kunnen spelen als hij, dé grote Meester van de Tango.

Dit is typisch zo'n cd die bij prinses Máxima zeker in de smaak zal vallen. En misschien zal zij dan ... een traantje wegpinken! Want misschien is Buenos Aires dankzij het Devich Trio (en natuurlijk de bandoleonist Carel Kraayenhof!) nog nóóit zó dichtbij geweest!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links