CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2006

 

Smetana: Pianotrio in g, op. 15.

Dvorák: Pianotrio nr. 1 in Bes, op. 21.

Devich Trio.

Challenge Classics CC72158 • 65' •

www.challenge.nl

 


Meesterlijk, dát is het. Muzikaal warm en intelligent, overrompelende passie, diepzinnige bespiegelingen en in een technisch vlekkeloos kader. wat een kanjer, deze vorstelijk opgenomen cd en hoe overtuigend etaleert het ensemble zijn affiniteit met deze Tsjechische muziek, zoals ook al eerder bleek (klik hier voor de recensie).

We krijgen het allemaal op een presenteerblaadje, de hooggestemde lyriek met een dominante Slavische ondertoon, de melancholie en de passie in de weelderige rijkdom van het instrumentale kleurenpalet en dit alles gevat in grote aandacht voor dynamische details en goed gekozen tempi.

Smetana’s zielenroerselen na de dood van zijn geliefde dochter Bedriska gaan hand in hand met zowel Dvoráks beurtelings briljant hoopvolle en naar bevrijding zoekende hoekdelen als de innerlijk verstilde poëzie in het adagio molto e mesto. Een technische hoogstandje op zich vormt het scherzo in Dvoráks pianotrio, flitsend en vurig, grillig en exuberant. De Tjsechische polka stond er model voor.

Ook deze opname werd gemaakt door Studio van Schuppen in Veenendaal en is al even succesvol. Een warm, maar helder klankbeeld waarin ook de halftinten in de muziek goed tot hun recht komen, met voldoende ‘ruimte’ rond de instrumenten.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links