CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2010

 

Journal Intime

Chopin: Mazurka nr. 6 in a, op. 7 nr. 2 - nr. 11 in e, op. 17 nr. 2 - nr. 13 in a, op. 17 nr. 4 - nr. 41 in cis, op. 63 nr. 3 - nr. 47 in a, op. 68 nr. 2 - Ballade nr. 1 in g, op. 23 - nr. 2 in F, op. 38 - Fantaisie in f, op. 49 - Nocturne nr. 2 in Es, op. 9 nr. 2 - nr. 20 in cis, op. post. 72 nr. 2 - Largo in c - Trois Ecossaises op. 72 nr. 3 - Contredance in Bes - Fantaisie-Impromptu in cis.

Alexandre Tharaud (piano).

Virgin Classics 457845 2 1 • 64' •

www.alexandretharaud.com


Soms verplaatsen artiesten zich van het ene naar het andere label. Zo verhuisde de violiste Julia Fischer van PentaTone naar Decca en Alexandre Tharaud van Harmonia Mundi naar Virgin Classics. De meeste anderen blijven bij hun eerste label. Ze zijn daarmee of tevreden of ze hebben gewoon geen zin in verhuizen. Of Tharaud bij Virgin Classics beter af is dan bij Harmonia Mundi weet ik niet, maar voor de cd-koper zal het denk ik geen fluit (nou ja...) uitmaken.

Toen ik in april 2008 zijn Chopin-cd (dat was dan waarschijnlijk de laatste onder de vlag van Harmonia Mundi) met onder meer de 24 Préludes op. 28 besprak was mijn lof voor zijn pianospel niet gering:

Tharaud behoort in dit repertoire zonder enige twijfel tot de beste interpreten, wat alles te maken heeft met een perfect gevoel voor timing, zijn afgewogen rubato, de creatie van klankkleuren in zijn legato-spel en de manier waarop hij de vaak dissonante linkerhandpartij articuleert. Hij zal zeker naar de anderen hebben geluisterd, maar hij geeft aan Chopins meesterwerk duidelijk zijn eigen visie mee.

 
  Alexandre Tharaud (foto © Marco Borggreve)

Het vervolg, nu dus op het Virgin-label, is net zo fenomenaal. We horen weer precies dezelfde ingrediënten in zijn spel en mogen ons weer verbazen over zijn perfecte of beter gezegd volkomen natuurlijke gevoel voor timing, die in deze maar eigenlijk in de meeste muziek qua interpretatie doorslaggevend is. Als de timing niet goed is, helpt de allerbeste techniek niet. Zelfs deze feilloos geïntoneerde en gestemde Steinway niet.

Ieder mens mag uiteraard zijn voorkeuren hebben. Zo verkies ik na al die jaren in een van mijn favoriete Mazurka's, die in a, op. 68 nr. 2, toch Arturo Benedetti Michelangeli (DG), die het nostalgische karakter ervan net iets beter uitlicht. Maar in de beide ballades kan Tharaud het zelfs opnemen tegen de Chopin-Parnassus van Krystian Zimerman (DG) Wat een poëzie, wat een kleurenrijkdom en wat een energie wordt hier gecreëerd! Van de drie Ecossaises op. 72 nr. 3 ken ik evenmin een betere vertolking dan die van Tharaud, terwijl de Fantaisie-Impromptu in cis een ravissante wonderwereld onthult. Een absoluut hoogtepunt op deze cd is de bijna orkestrale Fantaisie op. 49 met die zo welsprekende guirlandes in de linkerhand en de felle accenten in de rechter. Alsof een episch verhaal wordt verteld.

Ik zeg het nog maar eens: Alexandre Tharaud behoort tot de grote Chopin-vertolkers van deze tijd, bij grootheden als Maurizio Pollini, Murray Perahia (de Études!), Martha Argerich, Krystian Zimerman en inmiddels ook Ingrid Fliter (klik hier). We kunnen het allemaal tot in de kleinste details meebeleven dankzij deze prachtige opname, die in mei 2009 in het IRCAM in Parijs werd gemaakt. Het cd-boekje is zeer smaakvol in de vorm van persoonlijke dagbloekbladen ontworpen. Een vondst, dit Journal Intime!

En als u 'm nog niet heeft: de cd met de 24 Préludes is een must have!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links