CD-recensie

 

© Aart van der Wal, januari 2019

 

Cardoso: Lamentaties voor Witte Donderdag - Missa pro defunctis - Domine, tu mihi lavas pedes? - Magnificat secundi toni - Amen dico vobis - Cum audisset Johannes - Ipse est qui post me - Omnis vallis - Quid hic statis? - Tua est potentia - Sitivit anima mea

Cupertinos o.l.v. Luís Toscano
Hyperion CDA68252 • 70' •
Opname: september 2016, Basílica de Bom Jesus, Braga (Portugal)

 

Op de foto in het boekje staan vier dames en vier heren afgebeeld. Elders valt echter te lezen dat het vocaal ensemble Cupertinos drie sopranen, twee alten, twee tenoren en drie bassen telt. Dat maakt samen tien. Rara, maar belangrijker is dat het ensemble zich heeft toegelegd op het vocale werk van Portugese componisten. En gelukkig wordt er - naast de gezongen teksten - in het boekje uitgebreid stilgestaan bij wat deze cd te bieden heeft: zestiende-eeuwse klaagzangen, een requiem en negen motetten voor koor a capella door de Portugese componist Manuel Cardoso (1566-1650).

Cardoso durft als componist - zeker voor die tijd - behoorlijk uit te pakken, getuige de menigmaal wringende harmonieën en gedurfde melodische vondsten, al komt het boeiende karakter van deze muziek alleen voldoende tot gelding als zich een met deze muziek sterk geëngageerd ensemble zich erover buigt. Helaas, dat lijkt hier toch minder het geval. Het komt alles bij elkaar genomen neer op niet veel meer dan een nogal kale opsomming die mij niet op het puntje van mijn stoel deed belanden. Ook in zangtechnisch opzicht is het door de bank genomen net niet dat: stemvoering en tempi zijn niet voldoende strak en intonatie en balans laten in de meer complexe passages soms te wensen over. De uitvoering van het Requiem (Missa pro defunctis, Mis voor de doden) is nog het meest geslaagd. Dat treft, want het is het meest omvangrijke werk op deze cd. Cardoso vraagt erom, maar krijgt het niet: stemschoonheid, verbeelding en vooral hartverwarmend engagement. Hoewel het programma anders is samengesteld biedt Philippe Herreweghe met het Ensemble Vocale Européen een betere kijk op het werk van Cardoso. Ik kende deze opname niet, maar vond hem al zoekende op Spotify. Aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links