CD-recensie
© Aart van der Wal, oktober 2023 |
Ik herinner me uit het verleden musicologische discussies over de vraag of in The Great Service en de Anthems van William Byrd (ca. 1540-1623) het orgel wel of niet thuishoorde. In het cd-boekje schrijft de muziekwetenschapper Andrew Johnstone daarover het volgende:
Overtuigend en afdoende, naar mijn mening. Christian Wilson, de organist op dit album, doet precies wat hierboven is omschreven, zonder dat de baskant onnodig zwaar wordt aangezet (wat ik dan wel als groot nadeel zou hebben ervaren). Hoofdzaak is wat mij betreft dat de orgelpartij niet afleidt van de even transparant gehouden middenstemmen. Hieronder een afbeelding van het gebruikte Tudor-kamerorgel (replica):
En van het vocaal ensemble:
Dit is kerkmuziek die een zekere mate van ingetogenheid lijkt te verlangen, al moet ik hier in het midden laten hoe dit er in de eerste helft van de zeventiende eeuw daadwerkelijk aan toe is gegaan. En omdat we het niet weten en omdat het nu eenmaal religieuze werken zijn ligt een min of meer 'schoolse' benadering van deze partituren voor de hand. Het tienkoppige Odyssean heeft er uitdrukkelijk niet voor gekozen, en heeft het aangedurfd om er de meer dan gebruikelijke expressieve gloed aan te geven. We zullen nooit weten of dit l historisch bezien verantwoord is, maar na beluistering van al dit fraais had ik sterk de neiging om dit 'vraagteken' opzij te schuiven, zo betoverend en overtuigend komt deze muziek in deze vertolkingen én de orgelpartij tot leven. Het orgel is ook solo te horen: in de Fantasia BK 62, eveneens uitmuntend gespeeld door Christian Wilson. De aanvullende, door de acteur David Suchet gesproken teksten zijn - alleen al door hun lengte - niet in het cd-boekje opgenomen, maar kunnen van de website van Linn (klik hier) gratis worden gedownload (bonustracks, CKDE 608), zij het dat dit in de praktijk nogal lastig uitpakt, inclusief het bekende verplichte gedoe rond gebruikersnaam en wachtwoord. De 'beloning' is er in de vorm van ( ik citeer uit de toelichting op de website van Linn)
De genoemde Services of Deliverance gelden als een soort dankzegging na het faliekant mislukken van de Gunpowder Plot, het Buskruitverraad in 1605, toen Guy Fawkes en zijn katholieke medestanders een poging hadden ondernomen om het parlement op te blazen en koning James I te vermoorden, een feit dat nog steeds jaarlijks op 5 november in Engeland wordt herdacht op Guy Fawkes Day. Fawkes werd op heterdaad betrapt, gevangen genomen en hevig gemarteld in de catacomben van de Tower of London. Hij en zijn medesamenzweerders overleefden het niet. Het was overigens Robert Catesby, de katholieke bedenker en organiator van het plan, die het als zijn opdracht had opgevat om na de gewelddagige dood van de protestantse koning de katholieke leer in Engeland te introduceren. Guy Fawkes Day had dus om die reden beter Robert Catesby Day kunnen heten, al bleef hij wat de actie zelf betreft letterlijk buiten schot. index |
|