CD-recensie

 

© Aart van der Wal, mei 2005


Borodin: Pesnya temnovo lesa - Spyaschaya knyazhna - Razhlyubila krasna devitza - Krasavitza-riyachka - Slooshayte, podroozhenki, pesenku moyu - Dlya beregov otchizni dalnoi - Spyes - Arabskaya melodiya - Choodniy sad - Oo lyudei-to v domu - Morskaya tsarevna.

Dargomïzjski: Ya pomnyu gluboko - Vlyublen ya, deva-krasota - Chervyak - I skuchno i grustno - Nochnoi zefir stroont efir - Mne grustno - Mel'nik - Kolibelnaya pesnya - Titulyarniy sovetnik - Mne vsyo ravno - Vostochniy romans - Stariy kapral.

Sergej Leiferkus (bariton), Leonid Gorokhov (cello), Semion Skigin (piano).

Conifer 75605 51275-2 • 64' •


In tegenstelling tot Bruckner kon Borodin er nog net bijtijds van worden weerhouden om menige compositie na een 'goedbedoelde raadgeving' alsnog te veranderen. De chemicus Borodin had nu eenmaal de twijfelachtige reputatie van 'amateurcomponist'. Een van degenen die hem daarvan weerhield was overigens niemand minder dan Franz Liszt. In het boekje wordt deze smeuïge anecdote terecht uit de doeken gedaan. Het is echter een feit dat de harmonische textuur van Borodins composities eerder tegen de Duitse dan tegen de Russische traditie aanleunde. Het is het melodische karakter dat zo alles overheersend Russisch is. Zo bezien is Dargomïzjski (1813-1869) zo Russisch als een Rus maar kan zijn en past hij in de rij van illustere tijdgenoten als Rimski-Korsakov, Cui en Moesorgski. Een sprekend en luidkeels voorbeeld daarvan is wel Stariy kapral (De oude korporaal), waarin Leiferkus al zijn declamatorische registers kan opentrekken en Skigin maat na maat de spanning opvoert. Bijzonder is ook de beschonken Titulyarniy sovetnik (De Advocaat titulair) die in Leiferkus wel èrg levensecht gestalte krijgt. De dranklucht walmt je tegemoet... De door Gorokhov verzorgde cellopartij in drie liederen van Borodin mag hier zeker niet onvermeld blijven. De in het tekstboekje opgenomen documentatie en de in het Russisch, Frans, Duits en Engels afgedrukte liedteksten zijn weer van de inmiddels bekende, hoge Conifer-kwaliteit. Dat geldt trouwens ook voor de opname.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links