CD-recensie

 

© Aart van der Wal, december 2017

 

Beethoven - Violin Sonatas Vol. 1

Beethoven: Vioolsonate nr. 1 in D, op. 12 nr. 1 - nr. 3 in Es, op. 12 nr. 3 - nr. 6 in A, op. 30 nr. 1 - nr. 8 in G, op. 30 nr. 3

Chloë Hanslip (viool), Danny Driver (piano)
Rubicon RCD1010 • 76' •
Live-opname: 2 maart 2017, Turner Sims Concert Hall, Southampton (VK)

   

We kennen de vertolkingen waarin de persoonlijke karakterisering belangrijker is dan wat de componist neerschreef. En we kennen dat andere uiterste: wel mededeelzaam, maar tegelijkertijd zonder een zelfbewust artistiek profiel. Ergens daartussen moet het allemaal gebeuren, moet de eigen plaats worden veroverd te midden van al die andere vertolkers die min of meer het zelfde hebben nagestreefd; of dat ongetwijfeld nog zullen gaan doen. Hoe ingewikkeld kan het zijn.

Chloë Hanslip en Danny Driver lijken letterlijk de juiste toon te hebben gevonden, door zich volledig in dienst van de componist te stellen (hij komt terecht op de eerste plaats), maar gelukkig wel met een eigen inbreng, die enerzijds wordt gekenmerkt door ongeaffecteerde lichtheid en anderzijds door een sterk panache. De projectie is gewoon perfect, zowel door de violiste als door de pianist. Ook het muzikanteske plezier straalt er vanaf, zoals in de glanzende finale van op. 12 nr. 1 en in de kruidige lyriek van het menuet van op. 30 nr. 3. In deze tamelijk vroege werken van Beethoven is Haydn nooit ver weg, maar zeker in op. 30 begint het beeld al aardig te schuiven. Hanslip en Driver leggen er niet de nadruk op, maar het gebeurt juist daardoor met een mooi opbloeiende vanzelfsprekendheid. De ver dragende viooltoon had naar mijn smaak iets bescheidener contouren verdiend, al ben ik per saldo best tevreden met de balans tussen viool en piano. Bovendien: dit is wel een live-opname (met wellicht enige 'editing' achteraf). De conclusie kan eenvoudig zijn: een meer dan uitstekend begin van wat een complete cyclus gaat worden.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links