CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2004

 

Beethoven: Cellosonate in F, op.5 nr. 1 - in g, op.5 nr. 2 - Variaties in G over een thema uit Händels oratorium Judas Maccabeus,WoO 45 - in Es over 'Bei Männern, welche Liebe fühlen uit Die Zauberflöte, WoO 46 - in F over 'Ein Mädchen oder Weibchen' uit Die Zauberflöte, op.66.

Hidemi Suzuki (cello), Yoshiko Kojima (fortepiano).

Deutsche Harmonia Mundi 05472 77519 2 • 77' •


Suzuki en Kojima vormen een perfect duo, dat alle finesses van het kamermuziekspel beheerst. De historiserende uitvoeringspraktijk is ook hen niet voorbijgegaan, getuige het beperkte vibrato, het uiterste spaarzame gebruik van het portamento, de pittige accenten en het kort gehouden dynamische discours. Het levert stevige contrasten op, maar alles blijft structureel keurig op zijn plaats.

Slechts incidenteel had ik mij een wat groter expressief bereik gewenst (zoals in het openingsdeel van de Tweede cellosonate), maar dergelijke detailkritiek valt in het niet bij zoveel spiritualiteit en musiceervreugde.

Bijzonder is ook de opname, die zowel een ideale balans tussen de beide instrumenten als een grote klankrijkdom openbaart. Het valt niet moeilijk om de beide solisten in een zéér ruime woonkamer voor te stellen, samen op topniveau musicerend. Kortom een uitgave die er wezen mag.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links