CD-recensie

 

© Aart van der Wal, maart 2022

Beethoven: Vioolsonate nr. 1 in D, op. 12 nr. 1 - nr. 5 in F, op. 24 (Frühling) - nr. 10 in G, op. 96

Rachel Podger (viool), Christopher Glynn (piano)
Channel Classics CCS SA 44222 • 67' • (sacd)
Opname: mei 2021, St John's Church, Upper Norwood, Londen

 

Morgen, vrijdag 25 maart, verschijnt dit Beethoven-album met in de hoofdrol de ‘unsurpassed British glory of the baroque violin', Rachel Podger. Maar een dergelijk superlatief mogen we in dit geval zeker ook toekennen aan de fortepianist Christopher Glynn, die zich in dit recital als een fenomenale muzikale partner bewijst. Met daarbij aangetekend dat het in feite sonates voor piano en viool zijn, in die volgorde (al geldt dat niet [meer] voor op. 96)!

Beide musici spreken hier een taal die direct tot het hart ‘spreekt', iedere schijn van routine vermijdt. Ze presenteren deze werken alsof de inkt nog maar nauwelijks is opgedroogd, bijna heet van de naald zogezegd. Er heerst een magnifieke geest over deze uitvoeringen die zijn ingebed in een bijpassend, royaal klankbeeld dat door opnameproducer Jonathan Freeman-Attwood en ‘engineer' Jared Sacks (twee zéér bekende namen in dit domein) nog eens van een subliem reliëf is voorzien. Een klankbeeld overigens waarin perfect gedoseerde intimiteit en hemelbestormende uitbundigheid elkaar meesterlijk afwisselen, gevat in een in alle opzichten superieure speltechniek.

Podger bespeelt de ‘Maurin' van Antonio (niet volgens het boekje Antonia, foei!) Stradivari, Glynn een fortepiano van Érard uit 1840, in bruikleen verstrekt door de Royal Academy of Music in Londen.

In het boekje wordt er niets over vermeld, maar meelezend met deze vertolkingen hebben de beide musici zo te horen gebruik gemaakt van de kritische uitgave van Bärenreiter, verzorgd door Clive Brown.

Meer woorden zijn niet nodig om dit sublieme album aan te bevelen. Laten we vooral hopen dat er nog meer vioolsonates van Beethoven door dit duo zullen volgen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links