CD-recensie

 

© Aart van der Wal, september 2023

Schubert: Moments Musicaux D 780

Allú: Pianosonate nr. 1 in Es, op. 1

Noelia Rodiles (piano)
Eudora EUD-SACD-2306 • 59' • (sacd)
Opname: febr. & maart 2023, Sala Mozart, Auditoria de Zaragoza (Spanje)

 

De albumtitel, 1823, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Lijkt het. Schuberts beroemde (want dat mag je er zeker wel van zeggen) zes ‘muzikale momenten' ontstonden immers rond die tijd, maar de Eerste pianosonate van wat we best als (vrijwel) onbekende Spaanse componist mogen betitelen: Martín Sánchez Allú (1823-1858), daarentegen niet want die werd pas geschreven rond 1853. En van hem had ik nu juist zo graag meer willen horen, terwijl Schuberts D 780 moet worden gerekend tot het zogenaamde ‘ijzeren' repertoire, zowel op het podium als in de studio (zelfs de beginnende liefhebber zal die zo kostbare 'momenten' wel in de kast hebben staan). Waarom het Spaanse muzieklabel Eudora voor deze mix van overbekend en onbekend heeft gekozen weet ik niet, maar misschien was de verkoopbaarheid van de sacd een punt van overweging?

De ‘Moments Musicaux' mogen zich verheugen in een uitstekende vertolking, maar daarvan hébben we dus al zoveel, van Allú daarentegen weinig tot zelfs niets. En dat is uitgesproken jammer, want hoewel deze Sonata para piano en mi bemol mayor niet overloopt van oorspronkelijkheid is er wel degelijk veel te ontdekken in zowel het briljante als lyrische karakter van deze muziek volgens de regelen der kunst van de Weense Klassiek, wat tevens blijkt uit de wijze waarop de componist het structureel heeft aangepakt, ontwikkelend vanuit het motief en daarmee verbonden de toepassing van sonate-, lied- en scherzovorm.

Die Eerste sonate (nu voor het eerst discografisch vastgelegd) van Allú draagt als datum van voltooiing maart 1853, terwijl 1823 betrekking heeft op de (geo)politieke ontwikkelingen en vooral verwikkelingen zoals die toen en nog geruime tijd daarna in Spanje aan de orde waren, met onder meer de Franse troepen die Cádiz belegerden (gebeurtenissen die keurig in het cd-boekje uit de doeken worden gedaan). Maar 1823 was ook het jaar waarin Schuberts dodelijke ziekte een nieuwe fase was ingegaan.

De Spaanse pianiste Noelia Rodiles laat er in haar spel geen enkel misverstand over bestaan dat ze met hart en ziel in deze muziek gelooft; en gelijk heeft ze. Maar wat had ik graag in plaats van Schubert nog méér van Allú gehoord! Misschien een volgende keer?


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links