CD-recensie

 

© Aarnout Coster, maart 2012

 

 

Schubert: Fantasie in C, D 760 (Wanderer) – Pianosonate nr 21 in Bes, D 960

Hideyo Harada (piano)

Audite 92.575 • 69' • (sacd)

 

 

 


Voor wie Schuberts pianomuziek wil genieten met een grote, sonore klank, is dit de cd. De ruimtelijk opgenomen Steinway D klinkt in volle glorie. Hideyo Harada sorteert met de stampende ff-accoorden aan het begin van de Wanderer-Fantasie direct geweldig effect. Je spitst de oren en je wordt meegesleept door Schuberts machtige klanken.
In deze auditieve situatie speelt de Japanse pianiste dit boeiende, voor de uitvoerde zeer veeleisende werk met een perfecte techniek, waardoor de 16en- en triolencascades in de snelle delen glashelder klinken. Maar ook de coloraturen in het Adagio komen ragfijn uit de speakers. Het is een formidabele weergave, mooi gefraseerd: een doorleefde interpretatie zonder sentimentaliteit.

Ook in de sonate boeit Harada direct door haar rustige, weloverwogen aanpak van het eerste deel. Zij neemt de herhaling van de expositie in acht. Af en toe past zij een licht slepende rechterhand toe om het dramatische aspect van het stuk te benadrukken. Het Andante - m.i. een van de meest subtiele stukken uit de pianoliteratuur – is wat teleurstellend. Mooi van klank, maar met minder diepgang dan je zou verwachten. Helaas is in de eerste maat de cis in de rechterhand bijna niet hoorbaar: pppp, terwijl de cis-en in de volgende maten pp zijn (zoals voorgschreven). Het Scherzo speelt zij, zoals het moet, con delicatezza, licht met mooie accenten. In de grillige finale met zijn felle contrasten, laat Harada Schuberts eenvoud en complexiteit overtuigend in elkaar overgaan, culminerend in een triomfaal slot.

Hydeyo Harada is geboren in Japan. Zij studeerde piano in Tokyo, Stuttgart, Wenen en Moskou. Zij won diverse prijzen, o.a. de eerste prijs van het Internationale Schubert Concours in Dortmund in 1991. Zij treedt op met diverse orkesten in Europa en Japan. Naast solo-repertoire speelt zij kamermuziek o.a. met het Borodin kwartet. Ook organiseert zij samen met acteurs muzikaal-literaire evenementen. Zij legt zich vooral toe op het repertoire uit de negentiende en begin twintigste eeuw.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links