CD-recensie

 

© Aarnout Coster, maart 2011

 

 

Mozart: Divertimento in Es, KV 563

Schubert: Strijktrio in Bes, D 471

Trio Zimmermann (Frank Peter Zimmermann, viool; Antoine Tamestit, altviool; Christan Poltéra, cello

BIS-SACD-1817 • 59' •. (sacd)

 

 


Mozarts Divertimento KV 563 is geen ‘divertimento’ in de zin van gemakkelijk in het gehoor liggende melodietjes zonder artistieke pretenties. Integendeel, dit strijktrio is een groots werk, onovertroffen in zijn genre, vol diepgang en afwisselende stemmingen, die de luisteraar van begin tot eind geboeid houden. Het is een rijp werk, dat Mozart componeerde in dezelfde tijd als zijn laatste drie symfonieën (1788).
Het strijktrio (eerste deel van een niet voltooid werk) van de 19-jarige Schubert (1816) is een zangerig stuk waarin de latere eigen stijl van de meester al doorklinkt.

Het trio Zimmermann - opgericht in 2007 - bestaande uit drie gerenommeerde solisten, maakt elk seizoen een korte tournee langs de grote concertpodia. Het ensemble is uitstekend op elkaar ingespeeld en vormt qua toonvorming en frasering een eenheid. Met hun prachtig klinkende instrumenten (viool en altviool Stradivarius, cello Guarnieri) geven zij een mooi afgewerkte en gevoelige interpretatie van Mozarts ragfijne stemmenweefsel, waarin elke toon telt. Het ensemble laat het Schubert-deel als ‘toegift’ in al zijn lieflijkheid en klankschoonheid tot klinken komen.

Kortom: schitterende, fraai opgenomen uitvoeringen, die kamermuziekspelers en –liefhebbers zich niet moeten laten ontgaan!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links