CD-recensie

 

© Aarnout Coster, februari 2009


 

Mahler: Symfonie nr. 9 in D.

BBC Symphony Orchestra o.l.v. Bruno Maderna

BBC Legends BBCL 4179-2 • 79' •

Live-opname: 31 maart 1971, Royal Festival Hall, Londen.

 

 


Deze 'historische' opname uit 1971 is een bijzondere productie: de registratie van een concert waarin avant-gardecomponist Bruno Maderna (1920-1973) een originele interpretatie van grote klasse van Mahlers Negende ten gehore bracht.

Maderna dirigeert deze symfonie als een boeiend verhaal. Na de eerste maten met het eentoonsmotief en het secundemotief, de hoofdpersoon van het verhaal, ontvouwt zich onder Maderna’s handen een boeiende, intens gepassioneerde uitvoering van het eerste deel. Deze energieke benadering is heel anders van karakter dan bijvoorbeeld de uitvoering van Bruno Walter met de Wiener Philharmoniker uit 1938, waarin een onheilspellende 'unheimische' sfeer hangt.

Kleurrijk en vlot klinken de beide middendelen en het resultaat doet – hoe kan het ook anders – modern aan. Niet koel en afstandelijk, er straalt van dit musiceren juist warmte uit. Het Rondo Burleske is overrompelend en Maderna weet het zeer goed spelende orkest tot een grandioze apotheose te insipreren.
De finale is de kroon op het werk. Maderna dirigeert op een gevoelvolle, indrukwekkende en, getuige een orkestlid, improvisatorisch-romantische wijze. Met felle aanzetten en grote contrasten geeft hij de muziek een electriserende lading en een gloed, totdat alles in de laatste, steeds zachter wordende maten in het niets verdwijnt.

Maderna’s creatieve en vitale interpretatie is een naadloos samengaan van romantiek en modernisme, twee elementen die bij uitstek deze symfonie kenmerken.

De live-opname klinkt op deze technisch verbeterde heruitgave (een eerdere release verscheen op Arkadia) heel goed. Er zijn af en toe wat bijgeluiden uit de zaal, maar het publiek houdt zich behoorlijk stil. Direct na het wegsterven van het slot klinkt het applaus van het enorm enthousiaste publiek, een hommage aan een buitengewone prestatie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links