CD-recensie

 

© Aarnout Coster, november 2013

 

Berg: Vioolconcert

Bartók: Tweede vioolconcert Sz.112 – Rapsodie nr. 2 Sz.80

Isaac Stern (viool), New York Philharmonic o.l.v. Leonard Bernstein

Praga Digitals
PRD/DSD 350 099 • 73’ •

Opname: 6-2-1959 (Berg),
26-1-1958 (Sz.112), 16-4-1962 (Sz.80), New York

 

Een welkome heruitgave die overigens al eerder op het CBS-Sony label circuleerde, en ook nog in verschillende gedaanten. Welkom voor wie? Voor wie ooit de elpees uit de jaren zestig heeft gehoord of bezeten en er toentertijd enthousiast over was en de eerdere releases op cd heeft gemist, maar ook voor wie wil horen hoe in die tijd deze stukken door een groot violist (Stern was toen in topconditie) en de gedreven werelddirigent Bernstein ten gehore werden gebracht. Vergelijking met andere opnames is natuurlijk interessant, maar deze heeft iets eigens, zoals bijv. de opname van Grumiaux/Markevitch/KCO in Berg (Philips) ook een klasse apart is.
Dat eigene van Stern en Bernstein zit hem in het subtiele karakter van hun aanpak naast de sterke emotionaliteit in het Vioolconcert van Berg, hun stoerheid in het Vioolconcert van Bartók en in de ronduit ‘swingende’ folklore in diens Tweede rapsodie. Kortom, het is er allemaal.

Opnametechnisch waren de oorspronkelijke lp’s up-to-date en deze cd-versie klinkt zelfs nog beter. De viool is van dichtbij opgenomen, een esthetiek die prima past bij de ruime orkestklank.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links