CD-recensie

 

© Aarnout Coster, april 2011

 

 

Beethoven: Pianotrio nr. 4 in Bes, op. 11 (Gassenhauer)

Ravel: Pianotrio in a

Schumann: Pianotrio nr. 1 in d, op. 63

Wiener Klaviertrio (Wolfgang Redik, viool; Matthias Gredler, cello; Stefan Mendl, piano)

MDG 342 1685-2 • 75' •.

 


Het Wiener Klaviertrio laat zich hier horen in drie boeiende trio’s. Een vroege Beethoven, Ravels enige trio en een top uit het hooggebergte van Schumann.

Beethovens opgewekte opus 11 krijgt een voortvarende vertolking. Pittige tempi, felle accenten en sforzati à la een authetieke benadering. Dat klinkt anders dan bijvoorbeeld de zoetgevooisde uitvoering van het Beaux Arts trio.

Ravels trio is een sprookje met een geheimzinnig begin, exotische taferelen, spectaculaire avonturen en en feestelijk einde. Zo speelt het Wiener Klaviertrio het ook, met een superieure beheersing van de veeleisende partituur.

Schumanns meesterwerk is een stuk van wisselende stemmingen. Een dramatisch begin wordt gevolgd door een levendige ‘Aufschwung’. Na een gevoelig en innig langzaam deel geeft het uitbundige en opwindende slotdeel de luisteraar een kick.
Meeslepend en ontroerend speelt het Wiener Klaviertrio Schumanns muziek. Soepel, alsof er geen technische en interpretatieve problemen bestaan, mooi gefraseerd en met een levendige dynamiek.

Het samenspel van deze drie formidabele musici is van een hoog niveau. Het is bijna ongelofelijk dat deze drie vertolkingen in één dag, op 29 augustus 2010, zijn opgenomen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links