Boeken

 over musici

 

© Aart van der Wal, september 2008

 

Katja Reichenfeld: Vriend en strijd - 25 jaar Combattimento Consort Amsterdam

Challenge Classics, 109 blz. ISBN: 978-90-8749-010-2 (+ cd).

www.challenge.nl


 

Muziekpubliciste Katja Reichenfeld schreef een alleraardigst boekje over het Combattimento Consort dat inmiddels het zilveren jubileum heeft gevierd. Jan Willem de Vriend, de oprichter en inspirator van het ensemble, kan met zijn musici terugkijken op een buitengewoon geslaagde periode, die in 1986 pas goed van start ging met de uitvoering van Monteverdi’s Il combattimento di Trancedi, in de Amsterdamse Nassaukerk.

De meegeleverde cd met een selectie uit het repertoire en de vele overige bijdragen (met name van Jan Willem de Vriend en een aantal orkestleden), maken dit boekje voor de muziekliefhebber extra aantrekkelijk. Met bekwame hand wordt de lezer meegevoerd langs de spannende periode rond de oprichting van het ensemble, het spelkarakter, het repertoire, het wel en wee tijdens de vele tournees, de zoektocht naar nog onontdekte manuscripten, de betrokkenheid van het Combattimento bij operaproducties en wat het ensemble zo bijzonder maakt.

Wie belangstelling heeft voor de 'binnenkant' van een orkest, hoe het in het dagelijks leven reilt en zeilt en wat daar al zoal bij komt kijken zal niet teleurgesteld worden. Voor de humor is een belangrijke plaats ingeruimd, hetgeen de leesbaarheid nog verder verhoogd. Mede dankzij de logische indeling en de vlotte schrijfstijl las ik deze uitgave in een adem uit.

Van harte aanbevolen!


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links