Boeken

 over muziek (algemeen)

 

© Tjako Fennema , april 2018

 

Inge Jongerman: Ode aan de Heuvellaan

144 blz., rijk geïllustreerd
Verkoopprijs € 15,--

Te koop bij de receptie van het MCO, Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum (tel. 035 671 4100) of anders bij de ticketshop


Een aardig en leuk geïllustreerd boek over de geschiedenis van Heuvellaan 33. Daar zitten de voormalige VARA-radiostudio's die nu in gebruik zijn bij de omroeporkesten, het Groot Omroepkoor en de muziekschool Globe. De nieuwe naam luidt Muziekcentrum van de Omroep en hoort nu bij de trots van Hilversum. In de gewelven huist dan nog het muziekarchief van de omroep, dat op het nippertje is gered van het sloopwerk van oud-staatssecretaris en kunstbarbaar Halbe Zijlstra.

In de jaren '90 werd het complex uitgebreid met een concertzaal/studio 5 van 15.000 m3 (ter vergelijking: het Concertgebouw meet 20.000 m3) en daar repeteert het Radio Filharmonisch orkest. Voor publiek is in die zaal geen plaats. Daarvoor dienen de veelgebruikte studio 1 met tribune voor 400 bezoekers en de onlangs in oude staat teruggebrachte studio 2, alsmede de grote foyer. In de in 2017 gerestaureerde én oudste studio 2 valt nog de oprechte VARA-sfeer (Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs) op te snuiven. Niet onvermeld mag blijven dat in studio 1 eind 2019 het Pierre Palla/AVRO-concertorgel weer zal klinken, na een restauratieperiode van vele jaren.

Over de omroeporkesten alsmede over de studiogebouwen is door de jaren al het nodige gepubliceerd, met als hoogtepunt het enorme en buitengewoon informatieve boek uit 2002 'Kathedralen en luchtkastelen van de omroep'. Dat boek -met een weelde aan foto's - is voor weinig geld nog antiquarisch te koop. Het werd bij verschijnen geschonken aan gepensioneerde omroepmedewerkers, dus de oplage was groot.

Knap van de publiciste en violiste Inge Jongerman om in het bestek van 144 pagina's de geschiedenis van de bewoners (VARA, de bezetter en het MCO) alsmede van de huidige gebruikers lichtvoetig doch gedegen te boekstaven, waaronder een aantal interviews. Veel historische en actuele foto's en verhalen zijn om van te smullen. Uw recensent ging er in de jaren '60 stiekem naar toe voor de gratis toegankelijke concerten van het Omroeporkest o.l.v. Henk Spruit. Stiekem? Ja, de thuiswacht opteerde voor de eveneens gratis toegankelijke concerten in de KRO-concertzaal. Daar vond je meer eigen volk! Studio 1 bood ook jarenlang gelegenheid voor opname-experimenten in samenspraak met de nederlandse sectie van de Audio Engineering Society. Dat was in een tijd dat er bij de radio nog serieus over technische kwaliteit werd nagedacht. Die periode ligt nu echt achter ons. Een feestje dit boek en niet slechts van herkenning!

__________________
Het MCO heeft een eigen concertprogramma dat is te raadplegen via
www.mco.nl , terwijl het muziekarchief op voorbeeldige wijze is ontsloten via www.muziekschatten.nl


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links