Boeken

 over muziek (algemeen)

 

© Aart van der Wal, mei 2007

 

Aldo Druyf: Ontdek KLASSIEK.

Drukplaten, Flevodruk/Challenge Classics International, 79 blz. ISBN: 90-8749-004-6. + 2 cd's

www.challenge.nl


Een alleraardigst en instructief boekje over wat wij 'klassieke muziek' plachten te noemen, met daarin aandacht voor het rijke domein van de barok- tot de twintigste-eeuwse muziek. We maken kennis met de verschillende muziekvormen en hun typische kenmerken, maar ook met maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen waarin de muziek haar zo belangrijke plaats heeft gehad.Vele componisten en voorbeelden van hun muziek komen aan bod, o.a. Purcell, Vivaldi, (J.S.) Bach, Mozart, Beethoven, Berlioz, Tsjaikovski, Schubert, Debussy, Ravel, Webern en Stravinsky. U maakt kennis met de eigenaardigheden van de verscheidene instrumenten en er is een alfabetisch register met de belangrijkste muziekbegrippen. Twee cd's met muzikale voorbeelden helpen de luisteraar in aspecten zoals refrein, couplet, melodie, tempo, ritme, echo, orgelpunt, tremolo, fuga, sonatevorm enz.

Ik merk vaak dat menigeen die érg goed kan horen, op muzikaal gebied slecht kan luisteren. Het omgekeerde komt trouwens ook veel voor, zeker bij de oudere generatie.

Kortom, dit helder en compact geschreven boekje is bij uitstek geschikt voor diegene die op het muzikale vlak wat verder wil komen. Het zal zeker zijn vruchten afwerpen bij degenen die geen muziekinstrument bespelen.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links