Boeken

 over muziek (algemeen)

 

© Emanuel Overbeeke, mei 2021

 

Nicoline Baartman: OFF/ON - Concertpodium tijdens een pandemie

Uitgave in eigen beheer, Utrecht 2021 Tivolivredenburg
ISBN 978-90-9034404-1
158 blz., paperback
Verkoopprijs € 24.95
Verkrijgbaar via www.tivolivredenburg.nl, Boekhandel Broese en muziekhandel Plato, beide in Utrecht

 

Als corona ooit net zo wordt ervaren als veel andere ziektes, d.w.z. als iets dat die niet meer weggaat, elk jaar slachtoffers eist, met goede zorg en naleving van omgangsregels grotendeels leefbaar en beheersbaar is gemaakt en iets dat er helaas bij hoort, zal er een overzichtsboek verschijnen over de manier waarop culturele instellingen de huidige crisis zijn doorgekomen. De schrijver van dat boek zal veel hebben aan OFF/ON dat verslag uitbrengt van wat de pandemie in het eerste jaar deed met TivoliVredenburg en vooral hoe de medewerk(st)ers reageerden op de voortdurend veranderende situatie. Het boek is geen analyse van de consequentie van de crisis voor de muziekwereld en de huidige plaats van de muziek in de cultuur. Wie daarover wil lezen, kan bijvoorbeeld terecht in de uitstekende artikelen van Bas van Putten voor De Groene. Het boek geeft wel een goed beeld van de sfeer in een instelling in een turbulente tijd. Het oude ‘normaal' is in deze wereld al druk, het huidige normaal is ook druk maar anders. Leven en overleven lijken op elkaar.

Het boek is een voortdurende mix van berichten over zaken voor en achter de schermen zoals contacten met en richtlijnen van de overheid, relaties met collega's, bezoekers en media, concerten die wel en niet doorgingen in welke vorm ook, financiën, de houding van musici en managers, naast vele foto's en ‘pagina's' uit kranten, websites en televisieprogramma's.

Wat de chronologisch gebrachte informatie ook is, elke mededeling is kort en krachtig. Uitwerking en documentatie ontbreken meestal en oordelen en emoties worden aan de lezer overgelaten. Ook de toon van het boek is op één manier: een voortdurende afwisseling van informaliteit, zakelijkheid, directheid en oude jongens krentenbrood. Ambtelijk en afstandelijk jargon zijn taboe, alles is journalistiek in die zin dat elke volgende mededeling dramatisch moet zijn. De houding van de medewerk(st)ers is ook een en al hoogspanning: een permanente toestand van hypercreativiteit en hyperactiviteit alsof het abnormale de normale staat van zijn is, gedragen door en vol te houden vanwege de wens zoveel mogelijk mensen te bedienen door middel van ‘vervangende activiteiten' zoals streaming en concerten zonder publiek maar met camera en microfoon. In zekere zin is een streaming zoiets als kijken naar een dvd, maar het is beter dan niets en men houdt contact met het publiek (de streaming van Bartóks opera Hertog blauwbaards burcht door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Carina Canellakis, nog te zien via www.tivolivredenburg.nl, brengt een geweldige uitvoering).

Ik ken geen boeken van andere podia over het afgelopen jaar, maar ik betwijfel of ze veel zullen verschillen van dit boek. Eén verschil ligt voor de hand. Als ‘groot podium' functioneert TivoliVredenburg gedeeltelijk anders dan een kleiner podium, zeker als de plaatselijke politiek andere prioriteiten stelt. Eén overeenkomst ligt ook voor de hand: deze crisis is alleen te overleven als de teamleden van een podium onder druk zich gedragen als een modern team: met wederzijds respect voor ieders rol en inbreng, ogenschijnlijk zonder hiërarchie en zakelijk en informeel tegelijk, zeg maar de mentaliteit van de zorg in de culturele sector.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links