audioapparatuur

Goede borstels vegen schoon:

Trackmate TM-311 cd-lenscleaner

 

© Aart van der Wal, november 1996

 

Na verloop van tijd kan de cd-speler kuren gaan vertonen: hikkende of op hol slaande cd's, tikken en spetters kunnen het muzikale plezier volledig bederven. Zéker bij cd's met een speelduur van zeventig minuten en meer kan het gemakkelijk misgaan. Dit is althans mijn ervaring. Een schone lens is natuurlijk altijd een eerste vereiste voor een betrouwbare laser-aftasting en het is dan ook geen wonder dat menigeen zijn heil zoekt bij watertjes en
borsteltjes. Er is keus genoeg en de handel in accessoires en kabels tiert welig. Maar denkt u niet dat u na een grondige schoonmaakbeurt als vanzelfsprekend van de aftastproblemen afbent!

Stof, vuil, nicotine en andere ongerechtigheden zullen zich na verloop van tijd aan de lens (onderdeel van het laserblok) vasthechten. De vraag is dan natuurlijk of alleen daardoor aftastingsproblemen kunnen ontstaan. Er is ook nog zoiets als de kwaliteit van het foutcorrectie-systeem, de sterkte van de laserstraal en de mate waarin het
afspeeloppervlak van de cd reflecteert. En alsof dit nog niet genoeg is, is niet iedere lenscleaner een geschikt medicijn tegen vele kwalen. Zo staat of valt de doelmatige werking met zowel de lengte van de borsteltjes als het feit dat deze op het juiste moment de lens ook raken en effectief kan worden 'geschrobd'. Dat een vloeistof wordt gebruikt die de kunstoflens met de bevestiging niet om zeep helpt spreekt voor zich, maar hoe zeker kun je daarvan zijn? Als na bijv. twintig schrobbeurten de lens uit de houder valt kan men zich behoorlijk bekocht voelen.

Absoluut betrouwbaar en veilig

De Trackmate lenscleaner heeft aan de 'afspeelzijde' twee vaste, grote borstels die moeiteloos het lensoppervlak kunnen bereiken. Op de reinigingsschijf is een digitale code (een soort coördinaat) aangebracht die de lens van de speler onder langs de borstels heen en weer doet bewegen. Vandaar dat 'schrobben'. Het heeft immers geen enkele zin om de lens van binnen naar buiten te laten bewegen en ergens daartussen de borstels te positioneren. Het is dan niet meer dan een toevalstreffer dat borstel en lens elkaar onderweg geheel of deels raken. Als de borstelharen althans niet te kort zijn... De Trackmate heeft dit echter goed opgelost. Ik kon met de bij mij in voorraad zijnde spelers gemakkelijk controleren of ook daadwerkelijk en zonder schade werd gereinigd. Een kwestie van moedwillige lensbevuiling! Één speler heb ik niet minder dan vijftig maal aan bevuiling en reiniging onderworpen en de resultaten met een vergrootglas, meettechnisch en gehoormatig gecontroleerd. Bovendien kon ik op deze manier nagaan welk effect een steeds vuiler wordende lens op de weergave had en in hoeverre de
Trackmate de oorspronkelijke prestaties weer kon herstellen. Dat was zonder meer het geval, wat eigenlijk ook wel te verwachten was, omdat de borstels na de eerste reinigingsbeurt bruin-gekleurde aanslagsporen vertoonden.

Stem uit het niets

Ze hebben er bij het Ierse W.E.S.T. geen half werk van gemaakt. Een welluidende stem geeft in o.a. onze eigen taal keurige instructies, met links/rechts, fase, balans en stilte-controle. Geen zaken om van je stoel te vallen, maar desalniettemin een aardige geste. De werkwijze is eenvoudig: een of twee druppels op een van de beide borstels en vervolgens de cd in de lade leggen, met de afspeelzijde boven (of bij sommige spelers ónder!) de laser. De welluidende stem helpt u verder op weg. Een handeling die zelfs met twee enorme linkerhanden moeiteloos word uitgevoerd. Jammer vind ik wel dat de samenstelling van de bijgeleverde vloeistof niet uit de doeken wordt gedaan. We moeten het doen met 'Kodak lenscleaner' die ook geschikt is voor foto-cd, cd-rom en cd-i.

Het probleem?

De fabrikant legt in de technische beschrijving zeer omstandig uit dat het bar gesteld kan zijn met de kwaliteit van laser, lens en cd. Dat door kostenbesparing en verbeterde software de deuren zijn opengezet voor zwakkere laser alsmede lenzen en cd's van mindere kwaliteit lijkt me wat al te ver gezocht. Als u echter problemen met de aftasting heeft of denkt te hebben is deze accessoire best het uitproberen waard en temeer omdat de aanschafprijs geen tweede hypotheek vereist. Baat het niet, het schaadt in ieder geval evenmin! Bezitters van een speler met een lade waarin het laserblok is gemonteerd kunnen weliswaar ook een (schoon!) blaasborsteltje hanteren, maar dan is de Trackmate toch veiliger.

Conclusie

Een goed produkt dat aan de gestelde eisen voldoet en zonder schade toe te brengen uw laserlens in de watten legt. Het Dash-effect is onmiskenbaar. Een slecht werkende foutcorrectie of ernstig beschadigde cd's vormen uiteraard óók voor de Trackmate een onneembare hindernis. Het is dus géén middel tegen àlle kwalen. Maar een maandelijkse opfrisbeurt kan wèl op de loer liggende aftastproblemen voorkomen!


__________________________________
Importeur: Eurogram (tel. 072 5741984)


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links