audioapparatuur

Duitse Gründlichkeit aan de Zaanse Schans:

Restek Fable Mk. III versterker

 

© Aart van der Wal, juni 1994

 

Tijdens de onlangs gehouden Multifoon-show in Rotterdam bezocht ik uiteraard ook de stand van Hepta, waar een glunderende Cris Rutgers Jr. zijn nieuwste verkooplijn presenteerde: een beeld van een versterker, met een massief front in glanzend chroom en een indrukwekkende, blauw oplichtende display met reusachtige meters: zo op het oog High End, uit het Duitse Kassel!

Zoals al gezegd: aan de buitenkant subliem afgewerkt, met het glasheldere, spiegelende chroomfront, de naar keuze verlichte VU-meters voor de beide kanalen (muzikaal overbodig, maar wel imposant!) en de massieve knoppen voor volume, bronkeuze, bandopname en aan/uit. Na het inschakelen wordt eerst de elektronica gestabiliseerd, alvorens de luidsprekers worden inschakeld. Bij het inschakelen dus geen klikken en ploffen. Er kan naar bron A worden geluisterd, terwijl van bron B wordt opgenomen. Een balans- en klankregeling ontbreekt: die kan volgens de laatste stand der wetenschap (??) alleen maar vervorming en aantasting van het muzikale timbre teweegbrengen. Een soort terug naar de bron dus. En die is helaas niet altijd goed en smaakvol genoeg om die klankregeling dan maar vaarwel te zeggen. Hoeveel cd's bezit u niet die best een streepje op of af kunnen gebruiken? Maar ook de luidsprekers, de kamer-akoestiek, e.d. kunnen soms wel een kleine aanpassing noodzakelijk maken. Maar goed, de puristen en met hen vele fabrikanten geloven niet in die klankregeling. En de laatste mode telt meestal!

Afstandbediening

Een extra pluim voor de afstandbediening. Want deze is echt de mooiste die ik ooit heb gezien. Zwaar en toch gemakkelijk hanteerbaar, oerdegelijk, prachtig afgewerkt, met instelbaar volume, ingangskeuze en daarnaast nog een fors aantal functies voor o.a. de door Restek geleverde cd-spelers. Het bereik is zeer ruim en alle toetsen voelen uiterst solide aan en dat blijft ook zo na zeer hevig en intensief gebruik.

Techniek

Zes ingangen: lijn (naar keuze phono mm/mc na modificatie), cd, tuner, aux, tape 1/2. Daarnaast is er een pre-out en main-in voorziening: handig voor bijv. het aansluiten van een graphic equalizer, Pro-Logic decoder of een laagfilter voor de luidsprekers. Voor- en eindversterker kunnen met een toets eenvoudig worden ontkoppeld (dus hier geen primitief ijzeren beugeltje!). De gevoeligheid op alle ingangen bedraagt 550 mV, een waarde die ook niet dagelijks tegenkomt. Prima bij de hoge output van de meeste cd-spelers (rond 2V bij 0 dB), maar op de overige ingangen had ik liever een meer 'multi-functionele' waarde van ca. 250 mV gezien. Geen aspect om echt wakker van te liggen: het functioneert allemaal uitstekend.
Het binnenwerk is van een zeer hoge orde. Parallel-symmetrisch opgebouwd, met een enorme, uiterst zorgvuldig afgeschermde ringkerntrafo en een tot in de puntjes verzorgd voedingsdeel, overvloedig toegepaste condensatoren, korte signaalverbindingen, een uiterst zorgvuldige en logische discrete opbouw met zeer hoogwaardige componenten, massieve koelribben, insteekverbindingen en schakelingen die zeker een mensenleven meegaan. Het interieur is voor service gemakkelijk toegankelijk. Kortom: een klasse apart. De luidsprekerklemmen voor een paar luidsprekers zijn aan de binnenzijde nog extra verstevigd. Een pick-up voorversterker ontbreekt, maar kan voor de lp-liefhebbers alsnog en vrij gemakkelijk worden ingebouwd. In Kassel houden ze blijkbaar niet van zwart vinyl! De uitgang voor de hoofdtelefoon ontbreekt. Zou Restek aandelen in Quad hebben?

Prestaties

De Fable levert nominaal 2 x 162 Watt (8 Ohm) en 2 x 254 Watt (4 Ohm). Over de vervorming past een keurig stilzwijgen: bij 0,005 % tussen 20 Hz en 20 kHz is de meterkoek op. Intermodulatie ligt uiteraard iets hoger (0,009 %), maar op zich is dit een meer dan voortreffelijke waarde. De zeer zorgvuldige schakelingen bewijzen zich door absolute stilte: overspraak - 93 dB, s/r 102 dB bij 34 Veff output. De frequentiecurve lijkt op de spreekwoordelijke lineaal, maar loopt met -3,5 dB bij 150 kHz wel erg ver door. Een keurig aflopende curve vanaf 22 kHz houdt hoogfrequente stoorsignalen en de ultrasone boor van de tandarts om de hoek buiten bereik, terwijl vanaf ca. 20 kHz in muzikaal opzicht toch echt niets meer te beleven valt. Wanneer je de onzin die daarover wordt uitgekraamd zou geloven, moet je ook aannemen dat een dirigent van rond de tachtig op het gehoor een hobo niet meer van een klarinet kan onderscheiden...
Het beveiligingscircuit werkte uitstekend: kortsluiting van de luidsprekeruitgangen legt de versterker snel het zwijgen op, ten bewijze waarvan een led oplicht. Handig is dat de luidsprekers m.b.v. een schakelaar kunnen worden uitgeschakeld: bij wijzigingen in de kabelaansluiting hoeft de versterker niet te worden uitgeschakeld. Van capacitieve belastingen moet de Fable niets hebben, maar daarin kan worden voorzien.

Muziek

De Restek Fable levert alle muzikale signalen moeiteloos af. Van de hevigste sopraan tot de miniemste twinkeling van de harp, van het meest bloeddorstige operageweld tot de zachte kabbeling van Die schöne Müllerin, in volmaakte stilte. Doortekende, transparante strijkers, droge celli, een bas die staat als een huis, dit alles bij een breed stereotoneel. Maar is er op het gehoor verschil met bijv. de Quad 66/606? Nee, absoluut niet, al word je in directe vergelijking, maar ook bij langduriger afwisseling toch snel op dwaalsporen gezet ('zou toch niet...'). Als er al verschil is, is het te gering om van enig belang te zijn.

Conclusie

De Restek Fable is zeker pittig geprijsd en lijkt daardoor niet in de eerste plaats weggelegd voor de muziekliefhebber die van zijn Beethoven of Mahler wel volop wil genieten, maar daarvoor geen kapitalen wil of kan uitgeven. Maar het is wèl een schitterend gebouwde zwaargewicht (18 kg.), geschikt voor alle dynamische luidsprekers en berekend op een zeer lang leven. De zeer hoogwaardige componenten en de uiterst degelijke afwerking staan buiten kijf. De garantietermijn van drie jaar straalt extra vertrouwen uit. De enige (kleine) kanttekening geldt de wel erg ver doorlopende frequentiecurve, maar muzikaal was daar niets van te merken.

 

_________________________________
Prijs: f. 4.700,- (zwart) en f. 5.400,- (chroom)
Importeur: Pro-Box Import bv, Koog a/d Zaan
Verkoop en service: Hepta bv, Zaandam. Tel. (075) 173264


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links