audioapparatuur

Vloeiende prestatie voor bescheiden prijs:

Pioneer PD-S801 cd-speler

 

© Aart van der Wal, april 1993

 

Een speler zonder opvallende eigenschappen voor een bescheiden prijs, zie daar de conclusie na intensieve omgang met deze speler gedurende een aantal weken. Geen echte gebreken die op den duur tot luistermoeheid leiden, maar evenmin weergave die het onderste uit de kan haalt. Kortom een speler die past in een bescheiden budget of een bescheiden installatie.

 

Legato Link

Het door Pioneer toegepaste, digitale filter wordt zowel in de goedkope serie, zoals in deze 801, als in de duurdere modellen gebruikt. Volgens Pioneer leidt de minder steile werking van het filter tot een vermindering van de impulsoscillatie (een vervormingsprodukt dat niet zo gemakkelijk te onderdrukken is), maar de consequentie van deze aanpak is wel dat de hogere frequenties binnen de audioband worden beinvloed, in dit geval tot zo'n -3dB bij 20 kHz. Dat minder steil werkende filter pakt ook de ultrasone frequenties minder rigoreus aan en juist in dat gebied is sprake van een fiks vervormingsresidu. Zo zie je maar dat ook in de elektronica de oplossing van het ene probleem weer andere oproept. Ik heb begrepen dat Pioneer het Legato Link systeem ook in (aanzienlijk) duurdere spelers toepast en ik ben benieuwd of het klankbeeld daarvan dezelfde sporen draagt als bij deze 801 het geval is!

Constructie

Pioneer past wederom het SPM (Stable Platter Mechanism) toe: de cd wordt omgekeerd op de van een beschermlaag voorziene draaischijf gelegd en op deze manier over het gehele oppervlak ondersteund. Het aftastmechanisme bevindt zich uiteraard aan de bovenzijde (gebruikelijker is de aftasting aan de onderzijde).
Het display is uitschakelbaar en wordt automatisch ingeschakeld wanneer een functietoets wordt bediend, om na enige seconden weer te doven: fraai! Eigenaardig is dat tijdens het opzoeken van een passage in de pauzestand het display uitsluitend minuten en geen seconden aangeeft. De cijfertoetsen bevinden zich uitsluitend op de afstandbediening en een uitgang voor hoofdtelefoon ontbreekt. U zult het ook zonder variabele uitgang moeten stellen en dat vind ik jammer, omdat de vaste uitgang dik 2 V afgeeft (daarover hebben we inmiddels al genoeg geklaagd). Het 5 kg. zware apparaat is in- en uitwendig goed afgewerkt.

Prestaties

Geen scherpe strijkers en schrille sopranen, rasperige baritons en een tingel-tangelpiano. Een vriendelijk en wat gepolijst klankbeeld waaraan niemand eigenlijk een buil kan vallen. Ik mis een gedifferentieerde klank (details bij de strijkers), pittige weergave (maar dan zonder scherpte!) en de vlijmscherpe attaque. Ook de plaatsing van bijv. zangers (opera!) is wat vager. Het totale beeld is wat 'soft focus', de verschillen tussen de opnamen zijn minder uitgesproken. De laagweergave vind ik zonder meer fraai, warm en kernachtig met een goede definitie, terwijl de opnameruimte ook goed meekomt.
Het gedrag bij lage signaalniveau's is niet spectaculair, maar zonder voorbehoud goed in deze prijsklasse. Van de lineariteit kan het zelfde worden gezegd.

Conclusie

Deze speler haalt zeker niet het onderste uit de opnamekan, maar klinkt daarentegen niet agressief. Hij past goed bij luidsprekers met een nogal pittig karakter. Agressieve opnamen klinken wat vriendelijker, gepolijster, maar echt goede missen de champagne-achtige sprankeling en tinteling (zoals de Ravel- en Debussy-opnamen van het Orchestre symphonique de Montreal/Dutoit/Decca duidelijk demonstreren). Over de opnamen wordt een vriendelijk sausje gelegd, een verschijnsel dat trouwens ook vele luidsprekers kenmerkt. De eveneens onder handen zijnde PHILIPS CD-940 (een van de betere bitstream-spelers van dit merk) biedt in deze prijsklasse wel die sprankeling en komen ook de verschillen in opnamelocatie (en vooral producer!) beter uit de verf.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links