audioapparatuur

Denon DCD 2560 EX cd-speler

 

© 1993 Aart van der Wal

 

Een van de dure cd-spelers uit de Denon-reeks die dezelfde prestaties levert als het vlaggeschip, de DCD 3560 van fl. 4.500,--. Zowel op de meetbank als op het gehoor is sprake van een topklasser.

Weer in de beste Denon-traditie: een 20-bitter, nu met niet minder dan vier superlineaire Lambda-converters en zestien maal overbemonstering. De s/r-verhouding ligt volgens de specificatie op -116 dB, maar ik kon het echt niet nameten! Hetzelfde geldt voor de zeer zwakke signalen (rond -80 dB), omdat afwijkingen op dat niveau zo gering zijn dat de meetapparatuur het opgeeft. Op het gehoor zijn op de zeer lage niveau's geen kraak- en spettergeluiden waarneembaar en is er alleen wat ruis.
Ik had de beschikking over het EX-type dat door de importeur nog eens extra onder de handen wordt genomen en de importeur de door de fabriek standaard gemonteerde Elco's door condensatoren vervangt. Welk effect die modificaties op het klankbeeld hebben kon ik niet vaststellen, omdat het standaardmodel (fl. 2.000,--) op het gewenste tijdstip niet voorhanden was.

Uiterlijk en bediening

Een forse zwaargewicht van 10,5 kg. (60 [b] x 177 [h] x 18 [d] mm) met een voornaam, zwart uiterlijk. Een koperen plaatje maakt duidelijk dat we met een exemplaar uit de "Reference EX Serie" te maken hebben. Naast de afstandbediening is er nog een keur aan toetsen en regelaars die keurig achter een klep zijn weggewerkt. Wat je bij cd-speler weinig tegenkomt is de hier aanwezige "pitch-control" met een bereik tot - of +12 %, in stappen van 0,1 %. Dat is handig wanneer u zich aan het Vijfde pianoconcert van Beethoven wilt wagen en de Staatskapelle Dresden met de begeleiding belast. Het display is al even voornaam en kan niet alleen worden uitgeschakeld, maar ook nog worden gedimd. Voor het bijna onuitputtelijke aantal functies verwijs ik u graag naar de handleiding!

Muziek

De weergave van Beethoven's vioolsonates in de onvolprezen uitvoering door het duo Perlman/Ashkenazy op DECCA plaatst deze speler al prompt in de topcategorie. De sonoriteit van de vleugel, de ruimtelijke viool en bijna lijfelijke aanwezigheid van de musici maakten diepe indruk. Niet minder was Au lac de Wallenstadt uit Liszt's Zwitserse Annéés de Pèlerinage door Jorge Bolet in voorbeeldige samenwerking met de kortgeleden op nog jonge leeftijd overleden Peter Wadland als opnameleider. Zowel de tekening van cello en contrabas (o.a. Rossini's sonates voor strijkers op Erato) als de definitie bij vol orkest (het symfonische repertoire van Rachmaninow met Ashkenazy en het KCO op Decca) bevestigden nog eens uitdrukkelijk de grote kwaliteiten van deze speler.

Foutcorrectie

Tegenwoordig hoor je hier niet veel meer over, maar er zijn toch altijd nog spelers te vinden die ernstig protesteren wanneer ze met licht tot zwaar beschadigd schijfjes worden gevoederd. In het ergste geval komt de speler of niet op gang, of vindt een rechtstreekse aanval op de tweeters plaats. In het beste geval merk je er niets van (die spelers zijn er óók!) Gedurende het afgelopen jaar kwam ik geen enkele speler tegen die in dit opzicht slecht presteerde en er was er zelfs een (de Philips cd-950) die een volstrekt niet meer toonbare (eens zilverkleurige) schijf zonder enig gemor perfect afspeelde. Deze Denon is de tweede. Muzikaal is dit absoluut niet interessant, maar toont de DCD 2560 EX met de Philips cd-950 aan dat de foutcorrectie buitensporig tolerant is en dat is altijd meegenomen!

Afregeling

Een van de prettige eigenschappen van de superlineaire converter is dat haarzuivere inregeling in luttele seconden voor elkaar is. De met de 20-bits-techniek verbonden gecompliceerde elektronica (je zou ook kunnen zeggen dat het in de aard van het beestje ligt) is gevoelig voor forse temperatuurschommelingen en kan door transport, schokken en stoten de afregeling enigszins verlopen. De importeur regelt de DCD 2560 volgens de modernste meetmethoden af (ik stond erbij en keek ernaar) en dat is een prettige en belangrijke bijkomstigheid. Een dure speler mag nog zo geraffineerd in elkaar zitten, tegen een matige tot slechte afregeling is het duurste kruid niet gewassen.

IMPORTEUR: Penhold bv, Geldermalsen


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links