audioapparatuur

Spiegelend strak:

Aura VA-100 versterker

Aura TU-50 FM-tuner

Aura CD-50 cd-speler

 

© Aart van der Wal, april 1994

 

Ik weet het, smaken verschillen, maar ik vind deze Aura-set een bééld om te zien, terwijl er in muzikaal en technisch opzicht niets op aan te merken valt. De Engelsen lijken van het 'design'-ontwerp de smaak te pakken te hebben, zoals de eerder besproken nieuwe Quad-serie al aantoonde. De VA-100 lijkt het voorlopige sluitstuk van de door de Aura in 1989 ingezette ontwikkeling naar een zo natuurgetrouw mogelijke geluidskwaliteit.

Ik werk eerst even het misverstand weg als zou B&W (u weet wel, van die luidsprekers) de Aura's in eigen beheer vervaardigen. B&W heeft bij Aura Design Ltd. alleen een zeer stevige financiële vinger in de pap en verzorgt in Engeland uitsluitend de distributie van zowel de eigen luidsprekers als van de Aura- en Nakamichi-produkten. Aura wordt geleid door Michael Tu, een uiterst beminnelijke ontwerper van Burmaanse afkomst, die zeer analytisch kan luisteren en bescheiden genoeg is om ook de mening van anderen in zijn ontwerpen te betrekken.

Uiterlijk

De componenten worden in twee uitvoeringen geleverd: met een chique glanzend, zwart front of, zoals de gerecenseerde exemplaren, met een front van flonkerend en spiegelend metaal (je kunt er met zekere hand je haar in kammen). Het puristische uitgangspunt van zo weinig mogelijk knoppen en regelaars en de zeer strakke, slanke vormgeving hebben tot een 'design'-achtig ontwerp geleid, dat het in zowel het klassieke als moderne interieur zeer goed doet. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht met als verheugende klap op de vuurpijl dat de muzikale kwaliteiten, gevoegd bij de metingen, gehoord en gezien mogen worden.

VA-100 versterker

Op het front slechts twee fors uitgevoerde, zwarte knoppen. De ene is voor de bronschakeling (phono MM, cd, tuner, line 1, line 2). De andere is voor het instellen van de binnen 0,5 dB werkende Alps-volumeregeling. Om het stijlvolle front geen geweld aan te doen, ontbreekt daarvoor een schaalverdeling, maar dankzij de inkeping op de regelaar kan het volume gemakkelijk en nauwkeurig worden ingeregeld. Bezitters van een driekops-cassettedeck kunnen met de op het front aangebrachte tape-toets tussen bron en band schakelen. Deze toets kan eventueel ook als extra bronkeuze dienen (door bijv. een randapparaat aan te sluiten op de corresponderende ingang aan de achterzijde van de VA-100). De subliem uitgevoerde, vergulde aansluitbussen met bi-wiring optie voor vier luidsprekers ben ik in deze prijsklasse nog niet eerder tegengekomen. Ook de vergulde in- en uitgangen (cinch) zijn een lust voor het oog. In het inwendige vallen de keurig gegroepeerde SK105 en J162 mosfets, de strikt gescheiden, hoogwaardige passieve elektronica, de zeer korte signaaloverdracht (w.o. Van den Hul!) en de overgedimensioneerde, ronde toroidale trafo op. De goed gekozen ingangsgevoeligheid (220 mV) levert ook bij een maximale uitgangsspanning van ca. 2 V (cd-spelers!) geen enkel probleem op. Bovendien zijn de oversturingsmarges op alle ingangen zeer ruim: maar liefst 29 dB ihf! De RIAA-correctie voor de apart gevoede pick-up voorversterker was met een afwijking van slechts 0,10 dB extreem nauwkeurig en over de vervormingscijfers hoef ik het al helemaal niet te hebben: slechts 0,022 %, net onder het clipping-niveau, en daarbij 64 ècht schone Watts aan 8 Ohm (de fabrieksspecificatie vermeldt 2 x 50 Watt aan 8 Ohm op). Geen overspraak van enige betekenis tussen de kanalen en op de verschillende ingangen en bovendien een ruisafstand van niet minder dan 100 dB (lijn) en 79 dB (phono). Een rechte frequentiekarakteristiek binnen het audiogebied ronden de zeer positieve meetresultaten af.

Anders dan bij de meeste ontwerpen wordt het signaal aan de luidsprekeruitgangen niet automatisch naar de hoofdtelefoon-uitgang gevoerd. Zodra een koptelefoon wordt aangesloten, zwijgen de luidsprekers. Uitsluitend op het gehoor biedt de VA-100 een zeer transparante, rustige klank vanuit een doodstille achtergrond die - mits de opname goed is! - de aandacht volledig op de muziek richt. Ik genoot intens van de onlangs uitgebrachte, beeldschone, maar o zo kritische Erato-opname van Bachs Johannes-Passion onder Ton Koopman, eminent vastgelegd door Tini Mathot en Adriaan Verstijnen.

TU-50 tuner

Uitsluitend FM, afstemming in stappen van 50 kHz, 16 voorkeurposities (geheugenplaatsen), stereo-indicatie en mono-schakeling, geen RDS. Een veldsterktemeter in geijkte stappen ontbreekt: bij correcte afstemming, op het midden van de zender, licht een groene led op. Simpel, maar afdoende voor de verbinding met de CAI (coax 75 Ohm). Daar ligt ook de kracht van de TU-50: bij voldoende signaalsterkte wordt er namelijk onberispelijke studiokwaliteit geboden. Concerten en gesproken woord komen vlekkeloos uit de luidsprekers.

CD-50 cd-speler

Op het front bevinden zich de toetsen voor alle basisfuncties. De bijgeleverde afstandbediening doet de rest. De speler heeft een aantal Philips-trekjes, waaronder het CDM9 transportsysteem, bitstream digitaal/analoog omzetters en digitale output circuits. Kwalitatief een zeer goede speler, die alleen op de lagere signaalniveau's en in directe vergelijking, qua oplossend vermogen (details in bijv. strijkers, koper en gemengd koor) de topklasse voor zich moet dulden. Bij sommige opnamen is de laagweergave ook iets vager, vergeleken met bijv. een topklasser als de Quad CD-67. Met nadruk: alleen wanneer rechtstreeks wordt vergeleken!

Resumé

Een schitterende set, niet al te dol geprijsd en voor mij misschien nu al het snoepje van het jaar! De versterker biedt voldoende, onberispelijk vermogen voor de gemiddelde kamer (50 m2), de tuner levert uitstekende prestaties en de cd-speler kan in de hogere middenklasse goed meekomen.

 


______________________________
Beluisterd met Quad CD-67 cd-speler, B&W 802/III en TAF Cadans 5/II luidsprekers, Beyer DT-990 en Stax-Lambda hoofdtelefoons.

Prijs: Aura VA-100 f.
Aura TU-50 f.
Aura CD-50 f.

Importeur: Audioscript bv, Soest


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links