Actueel (archief)

Bezuinig stevig maar fair op kunst

 

© Kees Vlaardingerbroek, 17 juni 2011

 

Het kabinet gaat op kunst en cultuur meer bezuinigen dan op welk beleidsterrein dan ook. De regeringspartijen hebben dat zo in het regeerakkoord afgesproken. Zij hebben de politieke steun van de meerderheid in de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. Het beleid is transparant en wordt gedragen. Zo gaat dat in een democratie. Het kabinet kan met een goed geweten – ik beperk mij hier tot ‘mijn’ sector, de muziek – drie of vier symfonieorkesten opheffen en het Muziekcentrum van de Omroep halveren. En meer dan 300 musici op straat zetten.

Toch vraag ik het kabinet dit beleid te heroverwegen. Het staat op het punt een historische vergissing te begaan. Het Nederlandse muziekleven staat internationaal hoog aangeschreven. De reacties van internationaal vermaarde musici op de website van het Muziekcentrum van de Omroep stralen vooral ongeloof uit: hoe kan dit gebeuren in een voorbeeldig land als Nederland? Waarom is de regering niet zuiniger op dit kunstklimaat? Kunst maakt miljoenen mensen gelukkiger en de kunstsector levert een belangrijke bijdrage aan de economie.

Mijn vraag is of de kunstwereld niet het zwaarst wordt gekort simpelweg ‘omdat het kan’? Omdat er met steun aan de kunst geen enkel electoraal voordeel is te behalen? En omdat de PVV tevreden moet worden gesteld, de gedoogpartner die het consequent over ‘linkse subsidieslurpers’ heeft wanneer het over de kunstsector gaat. Omdat de kunst politiek een gemakkelijk doelwit is, dus.

Maar is een dergelijk politiek argument voldoende legitimatie? Knaagt het niet? Weet het kabinet niet in zijn hart dat die orkestmusici keihard werken voor een modaal salaris? En het leven van miljoenen verrijken? Weet het niet, dat onrecht onrecht blijft, ook al is het democratisch gelegitimeerd?

Mijn oproep aan het kabinet: bezuinig op de kunsten hetzelfde als gemiddeld op andere beleidsgebieden. Geef de kunstwereld de tijd de door het kabinet gewenste omschakeling naar een meer marktgeoriënteerd model te maken. Haal ons uit het verdomhoekje en behandel ons als de rest. Hard, maar rechtvaardig. Ook dan zullen er ongetwijfeld klachten uit de kunstwereld blijven komen. Maar in ons hart zullen wij dan zeggen: onze regering bezuinigt stevig, maar fair.

______________________
Kees Vlaardingerbroek is artistiek leider NTR ZaterdagMatinee / klassieke concertseries van de omroep.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links