Actueel (archief)

 Bach-cantates als splijtzwam?

 

© Aart van der Wal, 13 januari 2005

 

Het ziet ernaar uit dat Sir John Eliot Gardiner hard op weg is naar een eigen cd-label nadat Archiv Produktion (dat wordt beheerd door Deutsche Grammophon) hem te kennen heeft gegeven niet bereid te zijn om alle Bach-cantates onder zijn leiding op te nemen en uit te brengen. In hoeverre dit eveneens gevolgen heeft voor alle overige activiteiten van de dirigent in het kader van zijn overeenkomst met DG wordt uit het persbericht in The Guardian niet duidelijk, maar het lijkt toch wel duidelijk dat sprake is geweest van tenminste enige animositeit.

Gardiner heeft zijn plannen nog niet gedetailleerd bekendgemaakt, maar er zouden al sponsors voor het grote Bach-project zijn aangetrokken en is ook de naam van het nieuwe label bekend: Soli Deo Gloria (Alleen ter ere van God), de titel die Bach zijn partituren meegaf.

Enige jaren geleden brak Ton Koopman met Erato (Warner Classics) al om dezelfde reden: het label bleek niet bereid om de integrale uitgave van de Bach-cantates te verzorgen, waarna Koopman zijn eigen label oprichtte dat onder de naam Antoine Marchand (Ton Koopman op zijn Frans) wordt gedistribueerd door Challenge Classics en zich in een vaste schare bewonderaars en barokliefhebbers mag verheugen.

Het lijkt meer en meer mode te worden: musici en orkesten die 'voor zichzelf beginnen' omdat 'hun' platenmaatschappijen terecht of onterecht ernstig te kampen hebben met koudwatervrees als gevolg van stagnerende afzet en dus omzet.

Zonder de grootschalige marketingactiviteiten en afzetmogelijkheden van de grote labels blijft het natuurlijk een waagstuk dat niet zonder financiële risico's is, maar de keerzijde ervan is de voortdurende verschraling die vooral in het teken staat van de stroom heruitgaven in allerlei soorten en maten waaraan maar geen einde lijkt te komen. Alleen de kleinere labels zoals Harmonia Mundi laten gelukkig zien én horen dat het ook anders kan.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links