Actueel (archief)

Rotterdams Philharmonisch Orkest

benoemt nieuwe manager artistieke zaken

 

15 december 2010

www.rotterdamsphilharmonisch.nl

 

Henk Swinnen wordt manager artistieke zaken Rotterdams Philharmonisch

Focus op internationale aanwezigheid, locale verankering en media-initiatieven

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft Henk Swinnen aangesteld als manager artistieke zaken per 1 februari 2011. Swinnen, geboren in 1970, verdiende zijn sporen als solohoboïst en bestuurder bij verschillende orkesten en ensembles in België en Nederland, en is nu artistiek manager van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Hij zal bij het Rotterdams Philharmonisch verder vorm geven aan een artistiek beleid dat zich toespitst op internationale groei, locale verankering en onderscheidende initiatieven voor nieuwe doelgroepen. Henk Swinnen volgt in Rotterdam Michael Fine op, die als senior artistic advisor verbonden blijft aan het orkest, en zich daarnaast als zelfstandig producent meer gaat toeleggen op cd-opnamen.

Henk Swinnen werd geboren in 1970 en is sinds het begin van zijn opleiding en loopbaan nauw met Nederland verbonden. Hij studeerde hobo in Brussel en Rotterdam en Kunstgeschiedenis in Leuven. Swinnen was als solohoboïst verbonden aan de Beethoven Academie Antwerpen, het Radio Kamerorkest, het Combattimento Consort en het Radio Filharmonisch Orkest; daarnaast profileerde hij zich als docent aan het Rotterdams Conservatorium en als kamermusicus en solist. Al sinds zijn studententijd is Swinnen ook actief als bestuurder: zo was hij vice-voorzitter van de Vlaamse vakbond OVUM en lid van de Raad van Bestuur van het Combattimento Consort. Henk Swinnen is nu artistiek manager van het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie.

Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal Henk Swinnen verder vorm geven aan een artistiek beleid dat zich toespitst op internationale groei, locale verankering en onderscheidende initiatieven voor specifieke doelgroepen. Op die vlakken profileerde het orkest zich al met zeer succesvolle tournees naar Oost-Azië en Noord-Amerika, een meerjarige residentie in het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, een langlopend programma community projects en een reeks veelgeprezen opnamen, waaronder de internationaal bekroonde Ravel-cd met chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin. Op stapel staan onder meer een nieuwe Berlioz-cd (januari 2011) en een tournee door Zuid-Amerika (juni en juli 2011).

Algemeen directeur Hans Waege: ‘De komst van een topmedewerker als Henk Swinnen betekent het sluitstuk van een cyclus van aanwervingen die het team van het Rotterdams Philharmonisch Orkest aanzienlijk versterkt en klaar maakt voor de uitdagingen van de toekomst. In november kon de komst van Jelle Dierickx als artistiek coördinator van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival aangekondigd worden. Eerder werd Marit van Die als manager sponsoring aangeworven, hiervoor werkzaam bij Houthoff Buruma. Mathilde Boudesteijn-de Boer werd aangesteld als HR-manager, voorheen werkzaam bij onder meer Shell International en PricewaterhouseCoopers.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links