Actueel (archief)

Yannick Nézet-Séguin verlengt contract bij

Rotterdams Philharmonisch Orkest

 

Persbericht, 23 april 2010

 

chef-dirigent blijft nog tenminste tot 2015 bij het orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin zetten hun samenwerking tot tenminste 2015 voort. Vandaag tekenen orkestdirecteur Hans Waege en Yannick Nezét-Séguin een contract voor een tweede termijn van drie seizoenen. Nézet-Séguin debuteerde in 2005 bij het Rotterdams Philharmonisch; in 2008 werd hij chef-dirigent van het orkest, als opvolger van Valery Gergiev. Sinds zijn aantreden heeft hij al een lange reeks van enthousiast ontvangen concerten gedirigeerd, enkele veelgeprezen cd's opgenomen en zeer succesvolle tournees geleid naar Oost-Azië en Noord-Amerika. Verdere plannen van het orkest en Nézet-Séguin omvatten hun eerste gezamenlijke concert tijdens de BBC Proms in augustus van dit jaar, en drie optredens in het Théatre des Champs-Élysées als orkest in residentie.

'De mooiste jaren moeten nog komen'

Nézet-Séguin trad in 2008 in de voetsporen van Valery Gergiev. De pers sprak van een 'gouden greep': vanaf het begin vonden het Rotterdams Philharmonisch en zijn nieuwe chef elkaar in muzikale kleur, dynamiek en energie. Nézet-Séguin: 'Voor mij was het liefde op het eerste gezicht met het Rotterdams Philharmonisch. Het is een orkest met een sterk karakter in een stad vol dynamiek. Ik voelde me er direct thuis. Het betekent veel voor me dat we onze relatie verder kunnen verdiepen.'

Het orkest deelt dat gevoel volkomen, aldus algemeen directeur Hans Waege. 'Yannick is een uitzonderlijk talent, die het publiek innig aan zich gebonden heeft. We hebben al veel onvergetelijke momenten beleefd, en het is zeer waardevol dat we daaraan kunnen verder bouwen. We hebben ontzettend veel plannen samen, grote tourneeprojecten naar Duitsland, Midden-Europa, UK, Azië, onze residentie in Parijs, opnameprojecten en nieuwe artistiek projecten. Internationale uitstraling en locale verankering gaan hand in hand. De mooiste jaren moeten nog komen.'

Foto: © Marco Borggreve

'Youthful intensity' - aldus The New York Times

Na twee jaar in Rotterdam is Nézet-Séguin's staat van dienst nu al zeer indrukwekkend. Zijn uitvoeringen van Bach en Beethoven werden even enthousiast ontvangen als zijn vertolkingen van Mahler en Messiaen. In de community arts projecten van het Rotterdams Philharmonisch is Nézet-Séguin een enorme bron van inspiratie gebleken voor jong muzikaal talent uit de Rotterdamse wijken.

Ook internationaal blijven Yannick Nézet-Séguin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest hoge ogen gooien, met frequente gezamenlijke optredens in de meest vooraanstaande concertzalen. Hun cd-opnamen omvatten de vioolconcerten van Beethoven en Korngold met Renaud Capuçon, 'Fantasy - a night at the opera' met fluitist Emmanuel Pahud en orkestwerken van Ravel, die alle in de laatste paar maanden uitkwamen bij EMI Classics/Virgin en zeer goede recensies kregen. Hun concerten in New York kenmerkten zich door 'youthful intensity', aldus The New York Times. Nézet-Séguin combineert zijn chef-status in Rotterdam met aanstellingen bij het Orchestre Métropolitain in Montreal als artistiek leider en chef-dirigent, en bij het London Philharmonic Orchestra als vaste gastdirigent.

Toekomst

Voor de nabije toekomst hebben het Rotterdams Philharmonisch en Yannick Nézet-Séguin een aantal bijzondere producties op stapel staan. Volgende maand spelen zij Turandot bij De Nederlandse Opera, in juni volgt het tweeluik La voix humaine - L'enfant prodigue tijdens de Rotterdamse Operadagen. In seizoen 2010/11 dirigeert Nézet-Séguin repertoire van Matthäus-Passion tot Mahlersymfonie, met Mahlers Tweede als afsluiting van het Gergiev Festival 2010. In het Théatre des Champs-Élysées maken Yannick Nézet-Séguin en het orkest dit jaar driemaal hun opwachting, en in augustus treden zij voor de eerste keer gezamenlijk op tijdens de BBC Proms. Binnenkort verschijnt ook de eerste cd in een reeks opnamen voor BIS records: een uitgave die Berlioz' Symphonie Fantastique koppelt aan La Mort de Cléopâtre, met Anna Caterina Antonacci als solist.

Voorzetting contract met EMI/Virgin Classics

www.RotterdamsPhilharmonisch.nl


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links