Actueel (archief)

Ton Koopman en het Buxtehude-project 2006-2009 (1)

 

© Aart van der Wal, juli 2006

 

De opnamen van de complete werken - Opera Omnia - van de Duits-Deense componist en organist Dieterich Buxtehude (ca. 1637-1707) door Ton Koopman zullen over 4 jaar worden verspreid. Omdat het de eerste keer is dat al het werk van Buxtehude wordt opgenomen, valt nog niet precies te zeggen om hoeveel cd's het uiteindelijk zal gaan, maar de schatting ligt rond de 30.

Het project ging al in september 2005 van start met de opname van de vocale werken (totaal 120 cantates, canons, etc). In het najaar van 2006 komt de eerste cd daarvan uit, met de Abendmusik 'Das Jungste Gericht'. Het is de eerste opname van dit werk in zijn oorspronkelijke vorm zoals die is overgeleverd in de Universiteitsbibliotheek van Uppsala, waarbij Ton Koopman de ontbrekende partijen reconstrueerde. De partituur van deze reconstructie zal worden uitgegeven in samenwerking met Carus Verlag. De opnamen zijn gemaakt met het Amsterdam Baroque Orchestra and Choir met als solisten Klaus Mertens (bas), Andreas Karasiak (tenor), Robin Blaze (alt), Orlanda Velez Isidro, Caroline Stam en Johannette Zomer (sopraan).

De eerste twee cd's met klavecimbelwerken van Buxtehude zullen in september 2006 verschijnen. Deze uitgave zal het eerste deel worden uit dit omvangrijke project.

In maart 2006 worden cantates in kleine bezetting opgenomen met het Amsterdam Baroque Orchestra en als solisten Bettina Pahn (zij verving de zieke Lisa Larsson - sopraan 1), Johannette Zomer (sopraan 2), Patrick van Goethem (alt), Daniel Taylor (alt), Andreas Karasiak (tenor), Klaus Mertens (bas). In oktober van dit jaar begint Ton Koopman dan aan de opnamen van de orgelwerken op historische orgels in Noord-Duitsland.

In 2007 zullen er grootbezette cantates worden vastgelegd door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir met als solisten Bettina Pahn en Johannette Zomer (sopraan), Bogna Bartosz (alt), Jörg Dürmüller (tenor), Klaus Mertens (bas)). Ook zal de derde en laatste klavecimbel-cd worden opgenomen en worden de orgelopnamen voortgezet. De kamermuziek van Buxtehude, een achttiental sonates en triosonates, zal worden opgenomen door leden van het Amsterdam Baroque Orchestra.

Centraal staat het jaar 2007, dan is het 300 jaar geleden dat Dieterich Buxtehude in Lübeck overleed. Ter gelegenheid daarvan zal op aantal plaatsen in Europa, o.a. Lübeck en Leipzig en Leiden, een tentoonstelling over Buxtehude te zien zijn.

Ton Koopman is voorzitter van de Internationale Buxtehude Gesellschaft, die zich inzet voor een grotere bekendheid van de muziek van Buxtehude.

De eerste uitgave

Ton Koopman
Dieterich Buxtehude
Opera Omnia I
Harpsichord Works 1
Challenge Classics CC72240 (2cd's)

Composities gespeeld op deze eerste (dubbel)cd met klavecimbelwerken:
Suites: BuxWV 230, BuxWV238, BuxWV 233, BuxWV 235, BuxWV 228, BuxWV 242, BuxWV 226, BuxWV 243, BuxWV 234, BuxWV 232, BuxWV 231, Suite in d (ed. E. Roger, 1710
La Capricciosa, partite diverse sopra una aria d'Iventione, BuxWV 250
Courant simple in a, BuxWV 245
Aria: More Palatino, BuxWV 247
Praeludium manualiter in g, BuxWV 163


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links