Actueel (archief)

Ton Koopman ontvangt

BBC Music Magazine Choral Award 2008

 

Persbericht, 10 april 2008

 

 

 
   

Ton Koopman heeft de prestigieuze BBC Music Magazine Choral Award 2008 gekregen voor deel 22 (BWV 30, 30a, 80 & 233-36) van zijn Bach-cantatecylus.

De in totaal 18 genomineerde klassieke cd's kregen meer dan 89.000 stemmen van de lezers van BBC Music Magazine, maar liefst 123 % meer dan vorig jaar en 394% meer dan het aantal stemmen in het eerste jaar van de toekenning van deze prijs in 2006.

Volgens de jury:
"Koopmans ongebreidelde enthousiasme en zijn ondeugende humor blijven nog steeds overeind als hij zijn fantastische 12-jarige Bach-project beëindigt met Cantate Box 22. Stemvaste solisten, een virtuoos zingend koor en uitmuntende instrumentalisten; alle musici voldoen met een fantastische controle aan Bachs soms wrede eisen van stijl en techniek.“ George Pratt.

Nadat Koopman eerst in 1979 het Amsterdam Baroque Orchestra oprichtte, volgde het Amsterdam Baroque Choirr in 1992. In 1994 begon Ton Koopman aan zijn zegetour van de 22-delige Bach Cantate serie, bestaande uit 67 cd’s.

Nadat het oorspronkelijke cd-label Warner Classics alle klassieke muziekproducties annuleerde, zette Koopman door en creëerde het label Antoine Marchand, gedistribueerd door Challenge Classics, zodat het project kon doorgaan. Onder Antoine Marchand kwam de complete serie uit. Het resultaat werd door de internationale pers begroet als een mijlpaal in authentieke Bach uitvoeringen.

Op de tweeëntwintigste en laatste cd-box met cantates (Sandrine Piau, Johannette Zomer, Bogna Bartosz, Jürg Dürmuller, Klaus Mertens); Amsterdam Baroque Orchestra & Choir/Ton Koopman Challenge CC 72222) staan twee van Bachs laatste cantates (BWV 30 en 80), alsmede het wereldlijke voorbeeld van BWV 30 en Wilhelm Friedemann Bachs arrangement van de twee bewerkingen van BWV 80, gedateerd na 1750. Ook opgenomen zijn de vier Kyrie-Gloria missen die omstreeks 1730 gedateerd zijn.

Ton Koopman over zijn JS Bach Cantatas series: ‘Het was een ongelofelijk project en heden ten dage waarschijnlijk onmogelijk om aan te beginnen. Ik ben blij dat discussies over hoe je Bach op Zijn Wijze moet uitvoeren hevige emoties oproept. Om te weten wat Bach wilde, is onderzoek onontbeerlijk. Hoe dichter je bij het genie komt, hoe kleiner je je voelt."

Ton Koopmans recente en toekomstige opnamen bevatten de complete werken van Buxtehude, uitgebracht op het label Antoine Marchand, gedistribueerd door Challenge Classics. Dit project zal in 2010 voltooid zijn.

Het mei-nummer van BBC Music Magazine, verkrijgbaar vanaf 10 April 2008, bevat interviews met alle winnaars van BBC Magazine Awards 2008.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links