Actueel (archief)

 Karl Amadeus Hartmann:

honderdste geboortedag met tentoonstelling en concerten

 

© Aart van der Wal, 12 januari 2005

 

Hartmann in 1963

Van vrijdag 21 januari tot en met vrijdag 18 februari 2005 is in het Goethe-Institut te Rotterdam een unieke verzameling te zien van handschriften, foto’s, grafiek en geluidsopnamen uit Hartmanns nalatenschap. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag: 14.00-19.00 uur, vrijdag: 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

De tentoonstelling wordt geopend op donderdag 20 januari om 19.00 uur in aanwezigheid van Richard Hartmann, zoon van de componist, Dr. Christoph Brehler, musicoloog en Ingo Metzmacher. Pianist Benedikt Koehlen geeft een klein recital met onder meer Hartmanns Pianosonate 27. April 1945. Toegang is gratis, telefonisch reserveren is verplicht: Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam telefoon (010) 209 20 90.

Op vrijdag 21 januari, aanvang 20.15 uur, dirigeert Ingo Metzmacher het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Grote Zaal van De Doelen in Rotterdam met op het programma de Zevende symfonie van Beethoven en Hartmann. Aanvang 20.15 uur.

“Aangrijpende, emotievolle muziek, verwant aan het geestelijk klimaat van Alban Berg” – de muziek van Karl Amadeus Hartmann gekarakteriseerd door zijn leerling Otto Ketting. “De langzame delen zijn adagio’s van een geweldige spanning en expressiviteit, de snelle delen veelal van een hamerende motorische gedrevenheid, één blok graniet.” Hartmanns meesterlijke Zevende symfonie klinkt in dit concertprogramma na de Zevende van Beethoven. Verzet tegen onrecht en strijden voor vrijheid – naast de monumentaliteit van hun symfonieën was ook dat een punt van overeenkomst tussen Beethoven en Hartmann.

Op donderdag 3 februari, aanvang 20.30 uur, klinkt in de Eduard Flipse Zaal van De Doelen zowel Hartmanns Kleines Konzert für Streichquartett und Schlagzeug als het Eerste strijkkwartet (Carillon), afgewisseld met Bartóks Tweede strijkkwartet, uitgevoerd door het Doelen Kwartet met Wilbert Grootenboer, slagwerk.

Karl Amadeus Hartmann schreef zijn Kleines Konzert für Streichquartett und Schlagzeug in 1932 en zijn Eerste strijkkwartet in 1933. Eén jaar ligt er tussen beide werken – één jaar en een aardverschuiving. In 1932 ademden Hartmanns composities nog het optimisme van de jaren twintig: dadaïsme, persiflagetechnieken en jazz-invloeden bepaalden de toon. Maar met de machtsovername door de nazi’s verloor Hartmanns muziek voorgoed haar onschuld. Met zijn Eerste strijkkwartet, waarin joodse volksmuziek een prominente rol speelt, gaf Hartmann een stem aan de onderdrukten. Voortaan zou in al zijn werk zijn grote bezorgdheid om de mensheid doorklinken.

Bron: RPhO

Zie ook op onze site:

Karl Amadeus Hartmann: een bevlogen componist
Karl Amadeus Hartmann: een bevlogen organisator

index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links