Actueel (archief)

Bernard Haitink naar Chicago

 

© Aart van der Wal, juli 2006

 

Bernard Haitink wordt met ingang van het concertseizoen 2007-08 de nieuwe chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Daarmee wordt althans een deel van de lacune opgevuld die ontstaat na het vertrek van Daniel Barenboim als music director, die het na 15 jaar in Chicago voor gezien houdt en voor wie nog geen geschikte opvolger is gevonden.

Haitink, die al vanaf 1976 gastdirecties bij het orkest verzorgde, zal per seizoen vier tot zes weken in de abonnementseries optreden, maar daarnaast met het orkest ook op toernee gaan.

Pierre Boulez treedt met ingang van het concertseizoen 2006-07 aan als conductor emiritus en zal drie tot vier weken per seizoen voor zijn rekening nemen, maar zich ook bemoeien met audities en artistieke en organistorische werkzaamheden achter de schermen.

Ook Boulez was in Chicago al regelmatig op de bok te vinden en heeft daar een lange geschiedenis achter de rug. Hij dirigeerde er voor het eerst in 1969 en verstevigde de band met het orkest in 1991, waarna hij in 1995 werd benoemd tot principal guest conductor. Niet minder dan 8 opnamen met het orkest werden beloond met de Grammy Award.

Beide dirigenten zijn in de komende herfst weer in Chicago actief en beide dirigeren dan Mahler: Haitink de Derde en Boulez de Zevende symfonie.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links