Actueel (archief)

 Gergiev vertrekt in 2008

 

© Aart van der Wal, 12 januari 2005

 

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest moet op zoek naar een nieuwe chef-dirigent want in augustus 2008 geeft Valery Gergiev er de brui aan, hoewel hij wel de artistieke scepter blijft zwaaien over het door hem in het leven geroepen Gergiev Festival dat in 2007 gewijd zal zijn aan zijn eigen thema: 'Twintig jaar Gergiev in Nederland'. Het festival staat in 2005 in het teken van de muziek van Richard Strauss en Richard Wagner.

Volgens directeur Jan Raes wordt in de komende zoektocht de nadruk gelegd op een geschikte kandidaat die meer met het orkest repeteert en ook meer aanwezig is. Want dat was natuurlijk hét grote probleem: Gergiev kwam, zag en overwon, maar dat gebeurde meestal in een wervelwind, waarbij het de tamelijk ondankbare taak van de assistent-dirigent was om het orkest vóóraf 'in te zepen'. Het leek meer op een Russische tornado dan op een hecht samenwerkingsverband waardoor ook de voor de kunstzinnige exploratie zo noodzakelijk verdieping van de menselijke relaties er danig bij inschoot. Die schaarse keren dat Gergiev voor het RPhO stond toonde de Russische meesterdirigent echter zijn grote klasse want er kwamen dan vrijwel zonder uitzondering elektriserende uitvoeringen tot stand die nog lang nazinderden. Zijn schaarse tijd in Rotterdam ten spijt zal hij straks zeker worden gemist, en niet in de laatste plaats omdat het orkest waarschijnlijk geen beslag zal kunnen leggen op een topdirigent die het ensemble naar nieuwe hoogten stuwt en daarnaast het orkest op de wereldkaart weet te houden. Wat dat betreft zouden het weleens magere jaren kunnen gaan worden.

Voorlopig zijn er nog plannen genoeg. Zo gaat Gergiev met het RPhO op toernee naar Duitsland, Engeland en de V.S. (met een Sjostakovitsj-cyclus waaraan ook het Kirov-orkest uit Sint-Petersburg deelneemt) en geeft het orkest acte de présence tijdens het jaarlijkse Bruckner-festival in Linz.

Gergiev heeft aan het Rotterdamse stadsbestuur zijn wens voorgelegd om meer opera in de wereldhaven te willen dirigeren, maar een reactie daarop is nog niet binnen. Het zou uitstekend aansluiten bij de vele operavoorstellingen van het Mariinski-theater die Gergiev in o.a. Baden-Baden, Berlijn, Parijs en Londen dirigeert, maar het is de vraag of er in Rotterdam ook een passende locatie voor is: zowel de schouwburg als het nieuwe Luxor-theater zijn in beton gegoten blokkendozen en naar mijn ervaring akoestische misbaksels die voor opera totaal ongeschikt zijn.


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links