Actueel (archief)

Eerste exemplaar van opname Bachs Weihnachtsoratorium voor Jan Pronk

 

© Aart van der Wal, 30 november 2006

 

Op dinsdag 28 november ontving Jan Pronk uit handen van de dirigent Jan Willem de Vriend het officiële eerste exemplaar van de opname van Bachs Weihnachtsoratorium. Tijdens de gemoedelijke bijeenkomst in het Amsterdamse Lloyd Hotel stak De Vriend geïnspireerd van wal met een uitvoerige en niet van humor gespeende toelichting op Bachs meesterwerk en verhaalde hij van zijn jarenlange omgang met Bachs muzikale visie op het kerstverhaal, wat uiteindelijk uitmondde in deze fonkelnieuwe registratie. Natuurlijk legde de dirigent de verbanden tussen het Weihnachtsoratorium en de Matthäus-Passion en trok hij de boog van de geboorte van Christus tot Zijn kruisdood.

Jan Willem de Vriend overhandigt het eerste exemplaar aan Jan Pronk
(Foto Marcel van den Broek/Challenge Classics International)

Ook Jan Pronk liet in een bevlogen toespraak van zich horen. Hij plaatste het Weihnachtsoratorium in het perspectief van de huidige onmenselijke omstandigheden in en rond Darfur en stak niet onder stoelen of banken wat macht in verkeerde handen mensen aandoet. Zo trok hij haarscherp de parallel tussen de kindermoord in Bethlehem, toen Herodus de kinderen liet vermoorden, en de omstandigheden in Soedan. Nee, er was eigenlijk niet zoveel veranderd... Hij wees in het bijzonder op het slot van de laatste cantate: '....Tod, Teufel, Sünd und Hölle sind ganz und gar geschwächt; bei Gott hat seine Stelle das menschliche Geschlecht.' Dat is Jan Pronk eigenlijk ten voeten uit, zoals wij hem kennen: geïnspireerd, bevlogen, de man die aan 'politiek' een menselijk(er) gezicht weet te geven.

Jan Pronk (Foto Marcel van den Broek/Challenge Classics International)

De cd-uitgave is gevat in een prachtig boekwerk van ruim zestig pagina's, met bijdragen van de musicologen Frits de Haen en Robin Leaver. Er zijn ook passende foto's van Eddy Posthuma de Boer, die ieder een eigen verhaal vertellen.


Bach: Weihnachtsoratorium BWV 248.

Malin Hartelius (sopraan), Kristina Hammarström (alt), Jörg Dürmüller (tenor), Detlef Roth (bas-bariton), Cappella Amsterdam, Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend.

Challenge Classics / Drukplaten DRPL 76603
(2 cd's met uitgebreid boekwerk) • 72' + 67' •

www.challenge.nl


index

Home  -  Actueel  -  Audio  -  Muziek  -  Video  -  Boeken  -  Links