Opera en operette Salieri in Nijetrijne© Paul Korenhof, augustus 2023
|
|||
Salieri/Schlepp: Armida Claudia Patacca (Armida), Erik Slik (Rinaldo), Madieke Marjon (Ismene), Sinan Vural (Ubaldo)
Men neme: een tuin met een flink grasveld, een onbekende opera, vijf musici, vier zangers en geloof het of niet, maar een zonnige zomerse namiddag kan dan veranderen in een verrukkelijk brok muziektheater op onverwacht niveau. Daarvoor moet de randstedeling wel vanuit drukte en oprukkende bebouwing naar een van de mooiste stukjes Nederland, zeker na een regenrijke periode, om daar na een wandeling van twintig minuten (een boottochtje kan ook) de 'schouwplaats' te bereiken. Maar het loont, al was het maar omdat het West-Friese land van de weerribben een van de weinige gebieden is waar je nog het gevoel hebt dat mens en natuur in harmonie samenleven. Die bijzondere ambiance van een bezoek aan Opera Nijetrijne versterkt de gastvrije sfeer. Een ontvangst met hapjes en drankjes wordt in de pauze gevolgd door een 'Friese borrel' en na afloop kan iedereen aan lange tafels aanschuiven voor een gezamenlijke maaltijd, alles in de toegangsprijs inbegrepen. Maar centraal staat natuurlijk de opera, traditioneel een muzikale komedie uit de 18de eeuw in een bewerking voor een klein instrumentarium en merendeels jonge solisten, en met het publiek op houten tribunes (kussentje meenemen is geen slecht idee).
Intieme Armida De voorkeur van dirigent Vaughan Schlepp voor de muziek van Salieri is bekend en de omvang van Armida, met twee bedrijven en vier solisten, lijkt een uitstekend uitgangspunt, maar de noodzakelijke bewerking blijkt minder eenvoudig. Niet alleen omdat het orkest tot vijf instrumenten moet worden teruggebracht en omdat een van de hoofdrollen geschreven is voor een castraatstem, maar meer nog omdat de opera is opgezet als een serieus muziekdrama met een 'dramatische' finale: een diep gekwetste Armida verwoest daarin haar tovereiland en gaat er vervolgens in een met draken bespannen wagen door de lucht vandoor. Essentieel voor een zomerse opera in Nijetrijne is daarentegen, naast de kleinschaligheid, de sfeer van komedie en amusement. Ook het verhaal met een Nederlands libretto vol moderne woordgrappen en komische anachronismen draagt daaraan niet weinig bij, en dat eist een grondige omwerking. De aan de dag gelegde inventiviteit, zowel door arrangeur Schlepp als door librettiste Alice Zwolschen, verdient wederom alle bewondering, maar voor de details verwijs ik graag naar beider toelichtingen in de programmabrochure. Ik vermeld alleen dat voor de finale gebruik werd gemaakt van een compositie voor piano van Mozart waarvan Tsjaikovski een versie voor vier stemmen en pianobegeleiding maakte!
Kleurig Voor de veeleisende titelrol is een beroep gedaan op de ervaren Claudia Patacca, die zowel de lyrische lijnen als de woedende coloraturen van Armida vocaal het volle pond geeft en ook in haar spel de nodige flexibiliteit ten toon spreidt. De tenor Erik Slik, vaste gast in Nijentrijne, blijkt op beide gebieden een uitstekende tegenspeler, terwijl de bariton Sinan Vural na een niet altijd goed verstaanbaar begin bij de première eveneens prima op dreef kwam. Ismene is in uitstekende handen bij Madieke Marjon, een aangenaam klinkende lyrische mezzosopraan die zich in een humoristische speelrol merkbaar in haar element voelt. Het knappe aan de arrangementen van Vaughan Schlepp is wederom dat hij met een piano en vier blazers plus een contrabas een volle klank en een kleurenspectrum weet te bereiken, waardoor het ontbreken van strijkers geen moment als gemis wordt ervaren. Als dirigent houdt hij er ook ditmaal de vaart in terwijl het samenspel met de soms erg verspreide solisten vlot verloopt met trefzekere inzetten over en weer. Maar als ik heel eerlijk mag zijn: de grote ster bij deze voorstelling is toch de vaak miskende Salieri! index |
|||