Winnaars Edison Klassiek 2017


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Winnaars Edison Klassiek 2017

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  opusklassiek 1 jaar, 9 maanden geleden.

 • Auteur
  Berichten
 • #3625 Reactie

  opusklassiek
  Sleutelbeheerder

  Alle winnaars Edison Klassiek 2017 zijn bekend. Al eerder werden Nederlandse winnaars bekendgemaakt, maar welke Nederlandse productie de Edison voor de publieksprijs ging krijgen bleef nog een verrassing. Vanavond is deze Edison bekendgemaakt en uitgereikt tijdens de live uitzending van Podium Witteman aan Holland Baroque en Eric Vloeimans die de meeste stemmen kregen voor hun album Carrousel. Andere winnaars die een Edison in ontvangst namen zijn Arcadi Volodos, Beatrice Rana, Lucie Horsch, Cappella Amsterdam en oeuvreprijswinnaar Ton Koopman.

  De internationale winnaars die hun Edison op een ander geschikt moment krijgen zijn Carolyn Sampson, MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis, Nicolas Altstaedt & Fazil Say, Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Andris Nelsons. Daarnaast is er ook een Edison voor de prachtige box Mstislav Rostropovich; Cellist Of The Century.

  De publieksprijs
  Het publiek had een maand lang de tijd om te stemmen op een van de vijf genomineerde albums. Dit resulteerde in een ware race om de eerste plaats. Uiteindelijk wint het album ‘Carrousel’ uitgevoerd door Holland Baroque en Eric Vloeimans met de meeste stemmen.
  Edison Klassiek Publieksprijs
  Holland Baroque meets Eric Vloeimans (Vloeimans/Purcell/Buxtehude/e.a. – Carrousel) – Channel Classics

  De juryprijzen
  De jury 2017 bestaat uit Mischa Spel (voorzitter), Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer en Wim Vos. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn de onderstaande winnaars bekendgemaakt:
  Oeuvreprijs

  Ton Koopman
  Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd – en nog zal bezorgen..

  De solist – instrumentaal
  Arcadi Volodos (Brahms – Volodos Plays Brahms) – Sony Classical
  Bij Volodos ademt iedere noot. Met zijn transparantie en beheersing ontbloot hij de structuur van de compositie. En wat een klank!

  De solist – vocaal
  Carolyn Sampson (Debussy/Poldowski/e.a. – A Verlaine Songbook) – New Arts Int., BIS Records
  Je zou het misschien niet direct verwachten, maar wat benadert de Britse sopraan Carolyn Sampson juist het Franse liedrepertoire zeldzaam fraai, evocatief en sfeervol!

  Het debuut
  Lucie Horsch (Vivaldi – Vivaldi) – Universal Music, Decca
  Door de blokfluit van Lucie Horsch klinkt Vivaldi’s muziek afwisselend speels, levenslustig, intens, melancholiek, ernstig, duister en melodieus. Ongeveer zoals het leven zelf.

  Kamermuziek
  Nicolas Altstaedt & Fazil Say (Say/Debussy/e.a. – 4 Cities) – Warner Classics
  Rock, jazz, swing, pop, protestlied, volksmuziek. Alsof er gezapt wordt. Four cities, een in opdracht van de BBC gecomponeerd vierluik voor cello en piano, mag dan volgens het cd-boekje ´eclectisch´ heten, het overtuigt volkomen in al zijn diversiteit.

  Het orkest
  Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Andris Nelsons (Bruckner – Symphony No. 3) – Universal Music, Deutsche Grammophon
  Het is alsof je een profiel krijgt voorgeschoteld van Bruckner de godvrezende componist én van Bruckner de bierdrinker, humorvol maar neurotisch de liefde liefhebbend, zonder die ooit beantwoord te krijgen.

  Het koor
  Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Pärt – Kanon Pokajanen) – [PIAS] Harmonia Mundi
  Bij sommige cd’s weet je al na een paar seconden: dit avontuur kan niet meer stuk. Hoor maar eens hoe briljant het koor Cappella Amsterdam begint aan Kanon Pokajanen, een prachtstuk van de Estse componist Arvo Pärt.

  De opera
  MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis (Mozart – Don Giovanni) – Sony Classical
  Als een seismograaf registreert hij alle emotionele trillingen in de partituur, en geeft ze door aan zijn fenomenale, op historische instrumenten spelend orkest. Geen twijfel mogelijk: het enfant terrible van de klassieke muziek, Teodor Currentzis, slaat andermaal toe.

  Het document
  Mstislav Rostropovich (Various – Rostropovich: Cellist Of The Century) – Warner Classics
  Nog steeds klinkt de cello van ‘Slava’ ongeëvenaard rijk en gevarieerd en is zijn spel oprecht en zonder opsmuk, maar ook genadeloos virtuoos.

  De ontdekking
  Beatrice Rana (Bach – Goldberg Variations) – Warner Classics
  In de aria laat Rana meteen horen dat zij zich niet laat intimideren door Bachs meesterwerk, en met zoveel talent is dat ook onnodig. Rana durft er haar eigen variaties van te maken.

Reageer op: Winnaars Edison Klassiek 2017
Mijn informatie: