Voormalig concertmeester Concertgebouworkest overleden


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Voormalig concertmeester Concertgebouworkest overleden

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 9 maanden geleden door Koninklijk Concertgebouworkest.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #4433 Reageer
   Koninklijk Concertgebouworkest
   Gast

   PERSBERICHT

   HERMAN KREBBERS (1923-2018)
   voormalig concertmeester Concertgebouworkest overleden op 94-jarige leeftijd

   Met grote droefenis namen wij kennis van het overlijden van violist Herman Krebbers op 2 mei jongstleden. Wij zijn in gedachten bij zijn familie, vrienden en naasten.

   Herman Krebbers was concertmeester van het Concertgebouworkest tussen 1962 en 1980; in die periode was Bernard Haitink chef-dirigent van het orkest. Hij stond als solist in hoog internationaal aanzien, en was daarnaast een buitengewoon bevlogen pedagoog, die generaties musici tot voorbeeld heeft gediend. Tientallen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest hebben bij hem gestudeerd. Onder zijn leerlingen bevinden zich voorts solisten als Vera Beths, Liza Ferschtman, André Rieu, Emmy Verhey, Saskia Viersen en Frank Peter Zimmermann. Ook zette Krebbers zich altijd in voor jonge (amateur-)musici door als jurylid op te treden bij grote en kleine concoursen en door een eigen concours voor amateurmusici op te richten.

   Het Concertgebouworkest draagt het concert van zondag 6 mei aan Herman Krebbers op.

   Herman Krebbers werd op 18 juni 1923 geboren in Hengelo. In 1933 gaf hij zijn eerste soloconcert in Ede. Hij kreeg les van Oscar Back. Al vanaf jonge leeftijd soleerde hij bij het Concertgebouworkest in een breed repertoire dat zich uitstrekte van Bach tot Badings.
   Met violist Theo Olof (1924-2012), die hij via Oskar Back ontmoette, ontstond een muzikale vriendschap. Als duo traden ze vaak op. In 1950 werden ze samen concertmeester van het Residentie Orkest, en in 1958 werden Krebbers en Olof geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

   In 1962 werd Krebbers concertmeester van het Concertgebouworkest – Olof zou zich in 1974 in Amsterdam bij hem voegen. Herman Krebbers zou daarnaast bijna een halve eeuw lesgeven aan het Muzieklyceum (het latere Conservatorium) van Amsterdam en bleef ook als kamermusicus actief. In 1979 kostte een ongelukkige val hem bijna zijn carrière. Na langdurige therapie richtte Krebbers zich vooral op lesgeven en jureren. Bij zijn afscheid van het Conservatorium van Amsterdam in 2001 ontving hij de Zilveren Medaille van de Gemeente Amsterdam. In 2009 zette Herman Krebbers, dan 86 jaar, definitief een punt achter zijn carrière.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Voormalig concertmeester Concertgebouworkest overleden
Je informatie: