Verdi's Un ballo in maschera door Opera Zuid


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Verdi's Un ballo in maschera door Opera Zuid

Weergave van 1 reactie thread
  • Auteur
    Berichten
    • #4085 Reageer
      Opera Zuid
      Gast

      P E R S B E R I C H T
      Amsterdam, 27 februari 2018

      Giuseppe Verdi
      Un ballo in maschera
      melodramma in tre atti

      libretto: Antonio Somma
      naar het libretto Gustave III, ou Le bal masqué van Eugène Scribe
      wereldpremière: 17 februari 1859, Teatro Apollo, Rome

      Première Opera Zuid: zaterdag 19 mei, 20.00 uur, Parktheater Eindhoven
      (tournee t/m 30 juni)
      Coproductie met Opéra National de Lorraine, Nancy en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg

      philharmonie zuidnederland
      Theaterkoor Opera Zuid
      Zie voor team & cast: http://www.operazuid.nl

      Inleiding
      Na Offenbachs Barbe-bleue (2011) en Puccini’s La bohème (2016) is Verdi’s Un ballo in maschera de derde productie die geregisseerd wordt door Waut Koeken, de nieuwe intendant van Opera Zuid. Voor La bohème werkte Koeken al eerder met de jonge Belgische dirigent Karel Deseure en de Portugese decor- en kostuumontwerper
      Luis F. Carvalho. Un ballo in maschera is een coproductie met de Opéra National de Lorraine in Nancy en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, waar voorstellingen zullen plaatsvinden in maart en april 2018. Op zaterdag 19 mei gaat de opera in première bij Opera Zuid, waarna een tournee langs de Nederlandse theaters volgt t/m 30 juni. Voorafgaand aan de voorstellingen vinden er in samenwerking met Theater aan het Vrijthof twee masterclasses plaats door bariton Huub Claessens en dirigent
      Karel Deseure.

      Un ballo in maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III, ou Le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord wordt. Op last van de censuur moest Verdi tot zijn grote ergernis de personages en de plaats van handeling veranderen. Ondanks talrijke aanpassingen is deze opera door de eeuwen heen een meeslepend en duister drama gebleken.
      Het intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, voorspellingen, verraad, samenzweringen en een koningsmoord wordt door Opera Zuid gebracht in de originele Zweedse versie.

      Verhaal
      Samenzweerders hebben het voorzien op koning Gustav III van Zweden. Ondanks waarschuwingen van zijn vriend en adviseur Anckarström en de voorspellingen van helderziende Mme Ulrica Arvedson weigert Gustav het dreigende gevaar onder ogen te zien. Al zijn aandacht gaat uit naar Amelia, de vrouw van Anckarström – en deze liefde is wederzijds. Tijdens een heimelijke ontmoeting tussen Gustav en Amelia verschijnt Anckarström onverwacht. Hij herkent zijn gesluierde vrouw niet en wendt zicht tot Gustav, die hij wil beschermen tegen de samenzweerders. Om hen om de tuin te leiden, wisselen beide heren van kleding. Eenmaal aangekomen in de stad richten de samenzweerders zich tot de vermeende koning. Amelia werpt zich tussenbeide, waardoor haar identiteit onthuld wordt. De samenzweerders bespotten Anckarström, waarop deze zich aansluit bij de vijanden van de koning. Tijdens een gemaskerd bal volgt de onafwendbare ontknoping, waarmee de voorspelling van Mme Arvedson in vervulling gaat.

      Deze opera wordt gezongen in het Italiaans en boventiteld in het Nederlands.

      Voorstellingsdata
      do 17 mei 19.00 uur, Parktheater, Eindhoven – try-out
      za 19 mei 20.00 uur, Parktheater, Eindhoven – première
      di 22 mei 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof, Maastricht
      za 26 mei 20.00 uur, Chassé Theater, Breda
      di 29 mei 20.00 uur, Stadsschouwburg, Utrecht
      za 2 juni 20.15 uur, Schouwburg, Tilburg
      di 5 juni 20.00 uur, Zuiderstrandtheater, Den Haag
      do 7 juni 20.15 uur, Theater de Maaspoort, Venlo
      za 9 juni 20.00 uur, Stadsschouwburg De Domijnen, Sittard
      do 12 juni 20.00 uur, Cultuurcentrum, Hasselt – semiscenisch
      do 14 juni 20.00 uur, Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
      za 16 juni 19.30 uur, Openluchttheater, Valkenburg – semiscenisch
      di 19 juni 20.15 uur, Schouwburg, Rotterdam
      do 21 juni 19.30 uur, Zwolse Theaters, Zwolle
      za 30 juni 20.30 uur, Openluchttheater Caprera, Bloemendaal – semiscenisch

      Masterclasses
      wo 25 april 10.30 uur, Verdi, objectief bekeken door Huub Claessens, bariton
      wo 2 mei 10.30 uur, Het genie Verdi, uitgelegd aan de hand van zijn partituur door
      Karel Deseure, dirigent

    • #4465 Reageer
      Louis van Gameren
      Gast

      Ik heb de voorstelling gezien op 26 mei in Breda. Er zijn pluspunten te vermelden, maar ook ernstige minpunten. Het orkest onder leiding van Karel Deseure is prima in orde. De musici reageren alert op de dirigent, niets dan lof. Oscar, de page, gezongen door Kristina Bitenc is fenomenaal, haar speel- en zangtalent maakte grote indruk. Jason Howard als Renato zong en speelde goed, maar niet meer dan dat. Het probleem bij Jannelieke Schmidt als Amelia is dat zij absoluut geen dramatische sopraan is. Ze doet absoluut haar best, maar de rol is te zwaar voor haar. Dat ze ook geregeld met haar handen de maat slaat zij haar vergeven, maar voor de rest is dit gewoon een miscast. Jammer. Dan de tenor, Adriano Graziani. Hij zingt constant forte, met een bleke schelle stem. Wat meer nuance en dynamische schakeringen zou hem sieren. Het optreden van de verder prima zingende Melanie Forgeron valt compleet in het water. Ze moet van de regisseur veel te ver achter op het toneel zingen, waardoor haar helaas niet zo volumineuze stem amper overkomt. Een gemiste kans. Haar grote aria valt in het niet. Het publiek reageert niet. Er valt een ijzige stilte. De kostuums en de verdere aankleding zijn in orde alhoewel het nut van de paradijselijke achtergrond in de derde akte mij ontgaat. Als ik een rapportpunt zou moeten geven kom ik ondanks de inspanningen van velen niet verder dan een mager zesje.

Weergave van 1 reactie thread
Reageer op: Verdi's Un ballo in maschera door Opera Zuid
Je informatie: