Toegift: het beste van de Leidse Koorboeken


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Toegift: het beste van de Leidse Koorboeken

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1255 Reageer
   Egidius Kwartet
   Gast

   Persbericht

   Utrecht, 6 juli 2016

   Toegift: HET BESTE VAN DE LEIDSE KOORBOEKEN
   5 concerten met de mooiste werken van zes jaar

   Na afsluiting van het zesjarig Leidse Koorboeken-project, in het voorjaar van 2015 was duidelijk: de live uitvoeringen met vocale muziek uit de 16e-eeuwse koorboeken uit de Leidse Pieterskerk zouden nooit meer klinken. “Zeg nooit nooit,” zegt artistiek leider Peter de Groot, “want op veler verzoek brengen we nog éénmaal het beste uit de afgelopen zes jaren.”

   Tussen 25 en 29 september 2016 doen de zangers van EGIDIUS vijf monumentale kerken in Nederland aan, waar hun gezang als vanouds het best tot zijn recht komt. Nieuw dit jaar is de bestemming Deventer. De overige steden, Leiden, Utrecht, Alkmaar en Groningen zijn bekend terrein.
   Een crowdfundings-actie in de maand juni via Voordekunst.nl, waarbij financiële steun geworven werd om extra zangers te kunnen inzetten, was binnen vijf dagen succesvol. Ook dit duidt op een grote wens van het publiek om de Koorboeken nog eenmaal in alle glorie mee te maken. Naast de vaste bezoekers die jaar in jaar uit bij de concerten aanwezig waren, is ‘Het beste van’-project een uitgelezen kans voor wie alsnog kennis wil maken met de uitzonderlijke schoonheid van deze werken.

   Het programma van ‘Het beste van De Leidse Koorboeken’ bestaat uit overrompelende show-pieces. Grote, indrukwekkende motetten voor grote bezetting, en dubbele sopraanpartijen, stukken die de ruimte vullen met de luister en betoverende schoonheid van de Leidse polyfonie.

   Een verborgen muzikale schat tot klinken gebracht
   In 2009, toen het Egidius Kwartet een getijdendag rondom de Leidse Koorboeken organiseerde, had nog slechts een enkeling van de Leidse Koorboeken gehoord. Sindsdien werden de Leidse Koorboeken een begrip in muziekminnend Nederland en ver daarbuiten. Vanaf 2011 verscheen er elk jaar een dubbel-CD en voerden de zangers ook jaarlijks een reeks concerten uit, steeds uit een volgend Koorboek.
   De schoonheid en sfeer van de grootste en unieke muzikale schat van de Noordelijke Nederlanden van de zestiende eeuw is ongekend. In de bewaard gebleven Koorboeken
   van de Leidse Pieterskerk bleef de schat verborgen, totdat Peter de Groot ze ontsloot. In 2014 werd het enorme project met de Gouden Label Award van het Belgisch Klassiek Centraal onderscheiden.
   De dubbel-cd’s op het label Et’Cetera, die in een box verkrijgbaar zijn zorgen ervoor dat dit unieke repertoire ook ná de concerten te horen blijft. Alle cd’s zijn zorgvuldig uitgegeven en van een uitgebreide toelichting en illustraties voorzien.

   HET BESTE VAN DE LEIDSE KOORBOEKEN 2016
   DE CONCERTEN:
   zo 25 sept, 15.30 uur Deventer – Lebuinuskerk
   ma 26 sept, 20.30 uur Leiden – Pieterskerk
   di 27 sept. 19.30 uur Groningen – Martinikerk
   wo 28 sept, 20.30 uur Alkmaar – Grote of Laurenskerk
   do 29 sept, 20.30 uur Utrecht – Domkerk

   Kaarten kosten € 27,50
   Nieuw zijn de eersterangs plaatsen op de eerste rij voor € 37,50
   Studenten/CJP/Stadspas € 13,75
   Alle prijzen zijn inclusief € 2,- reserveringskosten.
   Kaarten zijn online verkrijgbaar via http://www.leidsekoorboeken.nl, en vanaf 10 augustus bij de VVV’s in de concertplaatsen.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Toegift: het beste van de Leidse Koorboeken
Je informatie: