Sterke vrouwen centraal in radiodrama bij AVROTROS


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Sterke vrouwen centraal in radiodrama bij AVROTROS

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #2680 Reageer
   AVROTROS
   Gast

   PERSBERICHT (voor online-versie: http://avrotros.dmd.omroep.nl/x/?S7Y1NP_fCySMjP4X2RoZGP.PsTUyMzMCAAA41)
   ===========
   In een tijd waar vrouwen wereldwijd de straat opgaan om hun rechten te verdedigen, brengt AVROTROS twee bijzondere hoorspelen waarin vroege feministen en voorvechtsters van gelijke rechten centraal staan. Geen Noot Onschuldig vertelt het opmerkelijke verhaal van Frieda Belinfante, verzetsheld en de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland. Madam is een tegendraadse radiomusical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink over een sekshuis naast een feministisch blijf-van-m’n-lijf-huis op de Amsterdamse wallen. In de maand april een ode aan vrouwen op NPO Radio 4 en NPO Radio 5.

   De verhalen met grote culturele en actualiteitswaarde worden door topacteurs als Annick Boer, Noortje Herlaar, Pierre Bokma en Jacqueline Blom opnieuw tot leven gebracht.

   Geen Noot is Onschuldig
   Volgens Frieda was de wereld destijds nog niet klaar voor een professioneel vrouwelijke dirigent met een lesbische geaardheid. Maar anno 2017 zijn er nog steeds maar weinig vrouwelijke dirigenten te vinden. Des te unieker is haar verhaal. Een carrière als professioneel celliste leek bij haar geboorte in 1904 al vast te liggen, maar Frieda keek verder en stortte zich met veel succes op het dirigeren. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak staakte de half Joodse Frieda haar muziekcarrière en sloot zich aan bij het verzet. Ze was onder andere betrokken bij de beruchte aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Na de oorlog vertrok ze gedesillusioneerd naar Amerika en maakte daar naam als celliste in de orkesten van de filmstudio’s en als dirigente van haar zelf opgerichte orkest.

   Regisseur Peter te Nuyl maakte voor Opium op NPO Radio 4 deze 16-delige serie. Jacqueline Blom speelt Frieda in dit unieke hoorspel, gebaseerd op het boek Een schitterend vergeten leven van Toni Boumans. De muziek, opnieuw ingespeeld door het ooit door Frieda gedirigeerde Sweelinck Orkest, is de motor en context van het verhaal. Krijn ter Braak speelt de rol van de cello, de alwetende en fictieve verteller. Peter te Nuyl streeft naar een bewegelijke balans tussen feit en fictie en historie en actualiteit.

   De cast bestaat verder uit Bram van der Vlugt, Mark Rietman, Matteo van der Grijn, Hans Hoes, Jochum van der Woude, Kim Berkhout en Guy Clemens.

   Madam
   Na het succes van de radiomusical Heerlijk Duurt het Langst, bekroond met de CPNB Award voor Beste luisterboek van het jaar, volgt nu de bewerking van Madam. Deze musical, met geniale dialogen en prachtige liedjes, is niet meer beschikbaar en dat is een groot gemis. Stef Visjager tekent voor de regie van deze eigentijdse radiomusical op NPO Radio 5.

   Een groep feministen kraakt het pand naast sekshuis Madam om een blijf-van-mijn-lijfhuis te beginnen en voelt zich geroepen de arme prostituees next-door te redden. Maar willen de meisjes van Madam wel gered worden?

   De hoofdrollen worden vertolkt door Pierre Bokma, Annette Malherbe, Noortje Herlaar, Annick Boer en Maarten Heijmans. De muziek voor deze productie is opnieuw gearrangeerd door Bob Zimmerman. Het swingende geheel is te beluisteren in een speciale editie van het AVROTROS-programma Musical Moods.

   Op 13 maart is er met de hele cast een eenmalige generale repetitie in het DeLaMar Theater waar iedereen bij kan zijn. Zie voor meer informatie: http://www.avrotros.nl/site/leden/evenementen/radiomusical-madam/

   Geen Noot is Onschuldig, vanaf 10 april 4 weken lang van maandag tot en met vrijdag in Opium om 23.45 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4

   Madam, 16 april van 16.00 uur tot 18.00 uur in Musical Moods bij AVROTROS op NPO Radio 5

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Sterke vrouwen centraal in radiodrama bij AVROTROS
Je informatie: