Robert Zuidam componeert nieuw werk voor GOK en Radio Filharmonisch Orkest


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Robert Zuidam componeert nieuw werk voor GOK en Radio Filharmonisch Orkest

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3184 Reageer
   Deuss Music
   Gast

   Robert Zuidam componeert nieuw werk voor Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest

   Op vrijdag 22 september opent AVROTROS Vrijdagconcert het nieuwe seizoen met een wereldpremière van Robert Zuidam. Het nieuwe werk voor koor en orkest getiteld Rude Circles wordt uitgevoerd door het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz. Rude Circles is in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert geschreven en het concert vindt plaats in TivoliVredenburg te Utrecht.

   Stonehenge
   Na een bezoek aan de imposante prehistorische steenformaties van Stonehenge en Avebury in Engeland groeide bij componist Robert Zuidam het idee voor een nieuw werk. De muziek moest een weerspiegeling worden van het gevoel dat hem overkwam bij de aanschouwing van deze monumenten van wilskracht en verbeelding. Zuidam schijft hierover: “Het viel mij op dat deze monolithische kolossen met een zekere tederheid waren neergezet. Dit heeft zeker zijn weerslag gehad op het karakter van de muziek, die overwegend etherisch en contemplatief is; als flarden wind die tussen de stenen door spelen en vage echo’s uit een ver verleden meevoeren.”

   Gezongen teksten
   Net als in voorgaande vocale werken en opera’s, stelt Zuidam zelf de gezongen teksten samen. Voor Rude Circles beroept hij zich op historische bronnen en legendes over het ontstaan van Stonehenge. Eén legende uit de vroege 12de eeuw, vertelt dat de stenen van Stonehenge oorspronkelijk uit Afrika kwamen en op de berg Killaraus in Ierland een cirkel vormden, voordat tovenaar Merlijn ze middels teleportatie op hun huidige plek neerzette. De evocatie van Merlijn, die de stenen middels magie in beweging wilde brengen, vormt het grootste gedeelte van de ruim twintig minuten durende compositie. In het kortere slotdeel van Rude Circles maakt Zuidam gebruik van een tekst van John Aubrey, de 17de-eeuwse ‘herontdekker’ van Avebury. Tijdens een jachtpartij dwaalt hij af van de rest en stuit bij toeval op ‘those vast stones’ waarover hij op flegmatieke wijze verhaalt.

   Componist van vocale muziek
   Robert Zuidam heeft negen opera’s en muziektheaterwerken op zijn naam staan. De afgelopen jaren schreef hij meerdere koorwerken in opdracht van het Duitse RIAS Kammerchor (Berliner Chorbuch), het Nederlands Kamerkoor (We are such stuff en De Storm) en Stichting Jheronimus Bosch 500 (Bosch Requiem). Zuidam is hiermee één van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse componisten van vocale muziek.

   Concertgegevens
   Vrijdag 22 september 2017, 20:15, Grote Zaal TivoliVredenburg, Utrecht
   Uitvoerders:
   Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz
   Op het programma:
   Zuidam – Rude Circles (wereldpremière)
   Beethoven – Negende symfonie

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Robert Zuidam componeert nieuw werk voor GOK en Radio Filharmonisch Orkest
Je informatie: