Podium Witteman als format


Recent verschenen Forums Lezersforum Podium Witteman als format

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 6 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #5151 Reageer
   Hanna Belderbos
   Gast

   Dag Redactie,

   Zo langzamerhand begint PW echt voorspelbaar te worden. Zelfs de aankondiging (met het onvermijdelijke welkomsapplaus) varieert niet of nauwelijks, terwijl het oubollige karakter van het programma vooral door de oubollige presentatie van Witteman nog eens dubbel en dwars wordt onderstreept. Terwijl die schitterende operauitzendingen op de zondagmiddag compleet zijn verdwenen en live-concerten niet meer worden uitgezonden. Gelukkig is er nog NPO Extra, al is dat niet meer dan een aalmoes voor de echte klassieke muziek liefhebber.

   Dat wilde Hanna even kwijt!

  • #5152 Reageer
   Aart van der Wal
   Gast

   Dag Hanna!

   Zoals ieder eenmaal vastgelegd format moet de verrassing uit de invulling ervan komen en dat lukt de ene keer beter dan de andere. Podium Witteman moet niet worden beoordeeld aan de hand van hooggestemde eisen of verwachtingen, maar als lichtvoetig opstapje naar de klassieke muziek. Het enthousiasmeren van klassieke muziek, daar gaat het volgens mij om (zoals dat ook geldt voor Tien van Tijl). Het spontane karakter van dergelijke programma’s wordt veelal gesuggereerd, maar de bedoeling daarvan is uiteraard dat de kijker dat niet merkt. Een soortgelijk beeld zien we bij de nieuwsprogramma’s: ieder onderdeel is volledig voorbereid, maar de suggestie wordt gewekt als zou de ‘verslaggever ter plaatse’ voor de vuist weg op vragen van de studiopresentator reageren. De een noemt dat misschien volksverlakkerij, de ander een verstandige voorbereiding. Wie achter de tv-camera iets aan het toeval wil overlaten, moet heel sterk in zijn schoenen staan.
   Het format ligt vast, de uitwerking ervan evenzeer. Vrijwel alle buitenlandse artiesten die in het programma optreden zijn in ons land voor concerten of voorstellingen. De informatie hierover wordt vooraf door de platenlabels, impresariaten e.d. aan de redactie van het tv-programma verstrekt. Uiteraard worden er door hen voorstellen gedaan. De artiest in kwestie zal zelden of nooit nee zeggen, want zelfpromotie is ook in de klassieke muziek een belangrijk ankerpunt.
   Vaste onderdelen in een programma geven niet alleen de makers, maar ook het publiek houvast. Floris Kortie, Wittemans Jonge Helden, Mike Boddé, Fuse: ze horen er gewoon bij. Daar is op zich niets mis mee. Waar wel duidelijk iets mis mee is, is de teloorgang van – inderdaad! – de operavoorstellingen op de zondagmiddag. Daar is Podium Witteman overigens niet voor in de plaats gekomen. Het bevestigt alleen maar het beeld van de cultuurverschraling. Ik geloof niet dat het tijd nog zal keren; en zeker niet op korte termijn.
   Voor de liefhebber van klassieke muziek die goed op de hoogte is van repertoire en artiesten is Podium Witteman, denk ik, niet zozeer bestemd. Door de fragmentarische opzet van het programma en mede daardoor het duidelijke gebrek aan diepgang is het voor die categorie waarschijnlijk geen boeiend programma. Terwijl de presentatie door de bank genomen daar geen uitzondering op maakt. De interviews hebben doorgaans een weinig markant karakter en er wordt nogal eens qua informatieverstrekking de plank behoorlijk misgeslagen (wat we bij een – zogenaamd specialistisch – radioprogramma als Discotabel overigens ook het geval is).
   Kortom, geen hoge eisen aan of verwachtingen van Podium Witteman. Ik kijk regelmatig, tegelijkertijd een vorkje prikkend… Tafelmusik!

   Groet,
   Aart van der Wal

  • #5153 Reageer
   Gerco Schaap
   Gast

   Wij kijken PW meestal terug via de Ziggobox en ik probeer dan altijd de intro over te slaan want ik kan niet goed tegen het ‘woehoe’-indianengeroep en gefluit door het applaus heen. natuurlijk komt dat niet uit het publiek zelf maar van de crew en van Floris. En dat alsmaar herhalen van ‘Goedenavond’ wekt ook ergernis.
   Wat ik daarnaast jammer vind, is dat je vrijwel geen stuk meer compleet of in zijn originele vorm hoort.

  • #5154 Reageer
   Ton Bogaers
   Gast

   Ik kan er niet meer naar kijken. Het gaat in feite alleen om de drie presentatoren, oubolligheid troef.
   Ook dat applaus van Witteman, altijd op half tempo en tot het laatst te horen.
   Jammer, er zit gewoon veel meer in.

  • #5158 Reageer
   Rudolf Pieper
   Gast

   Volgens mij is Podium Witteman niet voor puristen,snobs,betweters….Het is een kort,afwisselingsrijk programma ,op een leuke manier gebracht.Niet saai maar avontuurlijk ! Ga zo door s.v.p !

  • #9963 Reageer
   Willem Boelhouwer
   Gast

   Wordt het niet eens hoog tijd om de lelijk klinkende Yamaha die in de Bas alleen maar laag grommend geluid voortbrengt, te vervangen door een beter instrument? Denk aan Blüthner, Pleyel, Bösendorfer, Bechstein.

  • #9977 Reageer
   Guus Mostart
   Gast

   Ik krijg sterk de indruk dat Paul Witteman het liefst ergens anders is dan dit programma vanaf de autocue te presenteren. Vanaf het begin een oubollig programma gevonden; wat een treurigheid.

Weergave van 6 reactie threads
Reageer op: Podium Witteman als format
Je informatie: