Pianovirtuoos Rangel Silaev wint eerste prijs Novak Pianoconcours


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Pianovirtuoos Rangel Silaev wint eerste prijs Novak Pianoconcours

 • Dit onderwerp bevat 0 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 8 jaren geleden door Kamerton.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #877 Reageer
   Kamerton
   Gast

   Jonge pianovirtuoos Rangel Silaev uit Venray won het Internationaal Novak Pianoconcours in Tsjechië

   Venray, 16 mei 2016 – Rangel Silaev (16) uit Venray won de eerste prijs bij het “International Vítězslav Novák Piano Competition” in Tsjechië (13 – 15 mei).

   Afgelopen weekend begon het voor de Venrayse pianist echter minder goed dan hij verwacht had. Toen Rangel de deelnemerslijst zag was hij al een beetje bezorgd. Hij zat namelijk in de categorie van 16 jaar en ouder, en hij is pas net 2 maanden 16. Dit zou een harde strijd worden, waarbij het zeer moeilijk zal zijn om de anderen te overtreffen.
   Rangel werd met de oudere en daardoor ook met veel ervarende pianisten in de hogere categorie ingedeeld. Hij kreeg 10 minuten in de ochtend van de dag van zijn optreden om op de vleugel in te spelen. Deze vleugel had een prachtige klank maar er gebeurde iets verschrikkelijks: er zat iets scherps op de toetsen waardoor hij zijn vinger opensneed en veel bloedde. Rangel moest stoppen met inspelen omdat hij natuurlijk niet de vleugel vies kon maken. Hij had de hoop al bijna opgegeven.
   “De jongste in mijn categorie én een bloedende vinger kwam al dichtbij het onmogelijke”, zegt Rangel. “Ik speelde 2 virtuoze stukken van Vítězslav Novák (1870 – 1949), een Tsjechische componist, en de 1e ballade van Chopin, die langer dan 10 minuten duurt. Vol spanning stapte ik het podium op en begon ik te spelen, tijdens het spelen kom ik direct in een andere wereld, en vergeet ik even mijn problemen en de omstandigheden, waardoor ik ook geen last meer had van de spanning en de snee in mijn vinger. Ik was super tevreden met mijn optreden, het ging nog beter dan ooit hiervoor. En zeker toen de mensen van het publiek “bravo” riepen was ik er toch van overtuigd dat ik trots op mezelf kon zijn, en me niet meer druk hoefde te maken. Ik had wellicht een 3e plaats in gedachten kunnen hebben, maar een 2e of 1e prijs had ik nooit verwacht, puur vanwege de enorme concurrentie met de andere, oudere deelnemers. In de avond bij de prijzen uitreiking werd mijn naam midden in een Tsjechische zin genoemd. Ik begreep er niets van, dus ik dacht dat ik een eervolle vermelding had gekregen, totdat ze het herhaalden in het Engels: “First prize”. Wat een geweldige beloning voor al die maanden hard werk en alle obstakels! Het was een ontzettend mooie, gelukkige en vooral leerzame ervaring waar ik de komende tijd veel aan zal hebben. Zo zie je maar weer: hard work pays off.”

   Video’s van optredens van Rangel bij het Internationaal pianoconcours:

   Rangel geeft elke maand internationale thuisconcerten in Venray, maar ook andere pianorecitals en concerten (met orkesten) in andere plaatsen. Meer info voor de geïnteresseerden is te vinden op http://www.rangel.nl.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Pianovirtuoos Rangel Silaev wint eerste prijs Novak Pianoconcours
Je informatie: