Orgelconcert Dromen als Messiaen op 1 december


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Orgelconcert Dromen als Messiaen op 1 december

 • Dit onderwerp is leeg.
Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #8411 Reageer
   Helma Verkleij
   Gast

   Concert Dromen als Messiaen op dinsdag 1 december
   Uitvoerenden: organist Jeroen Koopman (organist van de Singelkerk), audio visuele live-gegenereerde beelden door componist Marcel Wierckx.
   Waar: Doopsgezinde Singelkerk
   Adres: Herengracht 431, Tel 020-623 45 88.
   http://www.doopsgezindamsterdam.nl
   Tijden: 19.15 & 21.00
   Prijzen: € 17,50 per ticket (+ € 1,00 service costs). (CJP € 2,50 korting)
   Links naar ticket reservering:
   1e concert om 19.15:

   Dromen als Messiaen: La Nativité du Seigneur (eerste concert)


   & tweede concert om 21.00:

   Dromen als Messiaen: La Nativité du Seigneur (tweede concert)


   Omschrijving:
   Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op een orgel. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in de bijzondere wereld van de Franse organist en componist Olivier Messiaen (1908-1992). Tijdens het orgelconcert, uitgevoerd door Jeroen Koopman, projecteert audiovisueel componist Marcel Wierckx live-gegenereerde beelden op het orgel. Deze beelden zijn integraal verbonden aan de specifieke klankkleur van elk orgel en elk orgel wordt bespeeld door de ‘eigen’ huisorganist, waardoor iedere uitvoering uniek is. Want: wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.
   Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.
   De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Orgelconcert Dromen als Messiaen op 1 december
Je informatie: