Nominaties Edison Klassiek 2017 zijn bekend


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Nominaties Edison Klassiek 2017 zijn bekend

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #3449 Reageer
   opusklassiek
   Sleutelbeheerder

   Amsterdam, 10 oktober 2017 – De nominaties van de Klassieke Edisons zijn bekend. De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap van Mischa Spel. Vanaf heden kan ook het publiek een winnaar bepalen door te stemmen op zijn favoriete genomineerde klassieke album. Op zondag 19 november worden de winnaars bekendgemaakt. Een aantal winnaars ontvangt de Edison tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO 2.

   Genomineerden Edison Klassiek Publieksprijs 2017
   Het publiek kan vanaf heden stemmen via http://www.edisons.nl/klassiek/ op zijn favoriete genomineerde klassieke album. Stemmen kan tot en met 31 oktober aanstaande.
   • Hannes Minnaar (Fauré – Piano Music) – New Arts Int., Challenge Classics
   • Holland Baroque, Eric Vloeimans (Vloeimans/Purcell/Buxtehude/e.a. – Carrousel) – Channel Classics
   • Lucas & Arthur Jussen, Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Stéphane Denève (Saint-Saëns/Poulenc/Say) – Universal Music, DG
   • Fuse (Previn/Bartók/Zappa/Shostakovich/e.a. – Studio) – Warner Music Benelux, Fusemusic
   • Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Pärt – Kanon Pokajanen) – [PIAS] Holland, harmonia mundi

   Genomineerden Edison Klassiek 2017 jurycategorieën
   Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Guido van Oorschot, Tonko Dop, Marian van der Meer, Wim Vos en meestemmend voorzitter Mischa Spel.

   HET DEBUUT
   Pretty Yende (Rossini/Delibes/e.a. – A Journey) – Sony Classical
   Pretty Yende’s stralende podiumpersoonlijkheid komt ook via de luidsprekers overtuigend over. Een juweel van een stem in een mooie keuze aan aria’s.
   Lucie Horsch (Vivaldi – Vivaldi) – Universal Music, Decca
   Lucie Horsch verklaart de liefde aan Vivaldi en verovert daarmee het hart van de luisteraar. Een albumdebuut als een blikseminslag: vanaf de eerste seconde ben je in haar ban.
   Rob van de Laar (Brahms/Schumann/e.a. – Heartfelt – Romantic Works for Horn) – New Arts Int., Challenge Classics
   Rob van de Laar duikt in het romantische hoornrepertoire en bewijst zich een topmusicus. Het samenspel met de andere musici is fenomenaal, maar de hoofdrol blijft natuurlijk voor de kleurrijke hoornklank van Van de Laar.

   DE SOLIST – INSTRUMENTAAL
   Kristian Bezuidenhout (Mozart – Piano Concertos K.413, 414, 415) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   De sprankelende fortepiano van Kristian Bezuidenhout en het robuust spelend Freiburger Barockorchester vormen een geslaagde match. De opname klinkt glashelder, met een rijkdom aan details; een Mozart met panache.
   Lisa Batiashvili (Tchaikovsky/Sibelius – Violin Concertos) – Universal Music, DG
   Subliem vioolspel van Lisa Batiashvili met warme ondersteuning van de Staatskapelle Berlin o.l.v. Daniel Barenboim. Onnadrukkelijk briljant vertelt zij haar verhaal in deze twee populaire klassiekers.
   Arcadi Volodos (Brahms – Volodos Plays Brahms) – Sony Classical
   Arcadi Volodos tovert een wonderschone Brahms uit zijn piano. Fluisterstil en uiterst behoedzaam verleent hij iedere noot urgentie en kleur.

   DE SOLIST – VOCAAL
   Carolyn Sampson (Debussy/Poldowski/e.a. – A Verlaine Songbook) – BIS Records
   Sopraan Carolyn Sampson excelleert in alle opzichten. Dit originele Verlaine-recital, met uiteenlopende muzikale zettingen van Verlaines poëzie, is intelligent van opzet en zeldzaam evocatief en sfeervol van invulling.
   Ann Hallenberg (Broschi/Giacomelli/e.a. – Farinelli – A portrait) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, Aparté
   Het ruime geluid van mezzo Ann Hallenberg glorieert op deze live-opname in repertoire dat draait om vocale grandeur. Dit is kunst die ook gaat over kunstigheid, maar Hallenberg ontstijgt maniërisme en betovert met risicovolle, vonkende benaderingen.
   Matthias Goerne (Mahler/Berio – Sinfonia/10 Frühe Lieder) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Zowel vocaal als orkestraal is dit een onmisbaar album in fijnzinnigheid en subtiliteit. Bariton Matthias Goerne staat voor volmaakt invoelend en zinderend welluidend gezongen liederen uit Des Knaben Wunderhorn in fascinerende instrumentaties van Luciano Berio.

   DE OPERA
   Rice, Clayton, Royal, e.a., London Philharmonic Orchestra o.l.v. Leo Hussain (Britten – The Rape Of Lucretia) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, Opus Arte
   In The Rape of Lucretia daalt Benjamin Britten af in de schemerwereld van geweld en verkrachting. Regisseur Fiona Shaw en haar Britse team verkennen de horror weergaloos.
   Silverman, Davis, Moran, The Philip Glass Ensemble o.l.v. Michael Riesman (Glass – Einstein On The Beach) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, Opus Arte
   De minimalistische opera Einstein on the Beach schreef geschiedenis bij de wereldpremière in 1976. Met de dvd-opname uit 2014 scheppen componist Philip Glass en regisseur Robert Wilson een document.
   MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis (Mozart – Don Giovanni) – Sony Classical
   Dirigent Teodor Currentzis, het enfant terrible van de klassieke muziek, slaat opnieuw toe. Als een seismograaf registreert hij de emotionele trillingen in Mozarts drama Don Giovanni.

   HET KOOR
   RIAS Kammerchor, Münchener Kammerorchester o.l.v. Alexander Liebreich (Mansurian – Requiem) – New Arts. Int., ECM New Series
   De Armeense componist Tigran Mansurian kwam er niet overheen. Hij herdenkt de Armeense genocide met een Requiem dat de pijn van het verlies voelbaar maakt.
   Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss (Pärt – Kanon Pokajanen) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Het koor Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss leveren een wereldprestatie in de spirituele Kanon Pokajanen van de Estse componist Arvo Pärt. Alles klopt, vanaf de eerste maat.
   Ensemble Vocal de Lausanne, Orchestra de la Suisse Romande o.l.v. Daniel Reuss (Honegger – Le Roi David) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, Mirare
   Zelden komt het Bijbelse oratorium Le Roi David van de Zwitserse componist Arthur Honegger tot klinken. Dirigent Daniel Reuss durfde het aan en triomfeert.

   KAMERMUZIEK
   Brodsky Quartet (Shostakovich – Complete String Quartets) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, Chandos Records
   Registratie van in Amsterdam opgenomen Sjostakovich-marathon. Het Brodsky Kwartet, hoorbaar thuis in deze klankwereld, gidst de luisteraar vol overtuiging door de integrale kwartetten.
   Nicolas Altstaedt & Fazil Say (Say/Debussy/e.a. – 4 Cities) – Warner Classics
   Overrompelende stedentrip van piano-celloduo Fazil Say en Nicolas Altstaedt. Say’s eigen compositie Four Cities is een masterclass in temperament, klankschoonheid, inventiviteit en versmelting van muzikale ideeën.
   Jean Rondeau, Sophie Gent, Louis Creac’h, Fanny Paccoud, Antoine Touche e.a. (Bach – Dynastie) – Warner Classics, Erato
   Van aarzelend tot trefzeker: het klavecimbelspel van Jean Rondeau is heerlijk onvoorspelbaar tijdens dit Bach-familiebezoek. Spelplezier en een warm geluid spatten van deze cd af.

   HET ORKEST
   Gewandhausorchester Leipzig o.l.v. Andris Nelsons (Bruckner – Symphony No. 3) – Universal Music, DG
   Een sublieme opname van een kernachtige en tegelijk ruimtelijke uitvoering van Bruckners Derde symfonie (versie 1889), waarbij Nelsons het weergaloze Gewandhausorchester warm en krachtig laat ronken en op het juiste moment kwikzilverig laat bruisen.
   Netherlands Radio Philharmonic Orchestra o.l.v. James Gaffigan (Prokofiev – Symphonies Nos. 1 & 5) – New Arts Int., Challenge Classics
   Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan geeft op fenomenale wijze klank aan de vele gezichten van Prokofiev, van wrang naar liefdevol en van kolderiek naar venijnig – het RFO met Gaffigan treft doel en recht in het hart.
   Les Siècles o.l.v. François-Xavier Roth (Ravel – Daphnis et Chloé) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Het fluwelen geluid van het historisch verantwoorde instrumentarium van Les Siècles en het warm-wellustig klinkende koor Ensemble Aedes maken van Ravels herdersroman een dromerige en magische sensatie die je in de greep houdt.

   HET DOCUMENT
   New York Philharmonic (Barbirolli/Beecham/e.a. – New York Philharmonic 175th Anniversary) – Sony Classical
   Klinkende muziekgeschiedenis, waarbij met name de Bernstein-jaren voor muzikaal vuurwerk zorgen.
   Zuzana Ruzickova (Bach – The Complete Keyboard Works) – Warner Music, Erato
   Historische opnames uit de begintijd van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. In dit document krijgt Ruzickova’s bijdrage daaraan de eer die haar volledig toekomt.
   Rostropovich e.a. (Bach/Tartini/e.a.– Mstislav Rostropovich: Cellist of the Century) – Warner Classics
   Maar liefst 40 CD’s en drie DVD’s omvat dit document van misschien wel de grootste cellist aller tijden, waaruit het beeld oprijst van een bevlogen en geëngageerde musicus die zowel het standaardrepertoire als zijn componerende tijdgenoten op onnavolgbare wijze vertolkte.

   De uitreiking
   Een aantal Klassieke Edisons wordt op zondag 19 november uitgereikt in De Hallen in Amsterdam. Podium Witteman besteedt de gehele live uitzending aan Edison Klassiek. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie een aantal winnaars ontvangen. Dit alles is te zien op NPO 2 om 18.05 uur.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Nominaties Edison Klassiek 2017 zijn bekend
Je informatie: