Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #1598 Reageer
   Edison Klassiek
   Gast

   18 oktober 2016 – Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend

   De genomineerden van de Klassieke Edisons zijn bekend. De prestigieuze prijzen gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury onder voorzitterschap van Mischa Spel. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Vanaf heden kan ook het publiek een winnaar bepalen door te stemmen op zijn favoriete genomineerde klassieke album. Op zondag 27 november worden de winnaars bekendgemaakt. Een aantal winnaars ontvangt de Edison tijdens de live uitzending van Podium Witteman op NPO 2.
   Genomineerden Edison Klassiek Publieksprijs 2016
   • Lucas & Arthur Jussen (Mozart – Double Concertos) – Universal Music, DG
   • Hesperion XXI o.l.v. Jordi Savall (Various – Le Voyageur de l’Islam Part I: Du Maroc à l’Afghanistan) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, AliaVox
   • L’Arpeggiata o.l.v. Christina Pluhar (Cavalli – L’Amore Innamorato) – Warner Classics, Erato
   • Lavinia Meijer & Carel Kraayenhof (Piazolla/Granados/e.a. – In Concert) – Sony Classical
   • Simone Lamsma & Robert Kulek (Mendelssohn/Janácek/Schumann – Sonatas for Violin and Piano) – New Arts Int., Challenge

   Genomineerden Edison Klassiek 2016 jurycategorieën
   De solist – instrumentaal
   Daniil Trifonov (Rachmaninov – Variations) – Universal Music, DG
   Daniil Trifonov, winnaar van het Tsjaikovki Concours in 2011, zet met deze cd zijn zegetocht op onnavolgbare voort. De helderheid van zijn spel komt bij het alerte The Philadelphia Orchestra onder leiding van Yannick Nézet Séguin prachtig tot zijn recht.

   Igor Levit (Bach/Beethoven/Rzewski  – Variations) – Sony Classical
   Het getuigt van durf en grote visie deze drie variaties samen op een cd te zetten. Igor Levit laat op deze cd horen dat hij een groots pianist is, ook in eigenzinnigheid.
   Quirine Viersen (Britten – Cello Suites) – New Arts Int., GLOBE
   Deze cd straalt aan alle kanten uit met welke enorme zorg en goede smaak Quirine Viersen de drie suites voor solo cello van Benjamin Britten heeft benaderd. Haar precieze spel neemt je mee naar een andere wereld.

   De solist – vocaal
   Anna Lucia Richter (Britten/Brahms/Schumann – Liederkreis)  – New Arts Int., Challenge
   Je moet maar durven: een liedrecital afwisselen met improvisaties. Anna Lucia Richter, de aanstormende Duitse sopraan, valt met haar debuut-cd overtuigend binnen.

   Barbara Hannigan (Satie – Socrate) – [PIAS] Holland, harmonia mundi, W&W
   Wat de Canadese sopraan Barbara Hannigan aanraakt, verandert in goud. Nu weer de van sentiment gespeende Satie-liederen die ze opnam met pianist Reinbert de Leeuw.

   Sabine Devieilhe (Mozart – The Weber Sisters) – Warner Classics, Erato
   Mozart raakte in vuur en vlam voor de drie zingende zussen Weber. De jonge Franse sopraan Sabine Devieilhe maakte een overrompelende cd met de muziek die hij voor ze schreef.
   Het debuut

   Ebonit Saxophone Quartet (Haydn/Webern/Reger/e.a. – The Last Words of Christ) – New Arts Int., Challenge
   Het Ebonit Saxofoon Kwartet heeft een indrukwekkende klank en levert hier met wendbaar en helder samenspel een even ambitieus als imposant debuut af. Het treffend gearrangeerde Sieben letzten Worte van Joseph Haydn vormt de ruggengraat van deze prachtige cd, met een bijzondere bijdrage van Claron McFadden.

   Lucas Debargue (Scarlatti/Chopin/Liszt/e.a. – Lucas Debargue) – Sony Classical
   Lucas Debargues messcherpe interpretaties en eigenzinnige aanpak maken niet alleen live, maar ook op deze debuut cd indruk. Maurice Ravels Gaspard de la nuit is het centrale meesterwerk van de cd. De donkere sfeer van het werk is een kolfje naar de hand van deze winnaar van de laatste editie van het Tsjaikovski concours.

   Seong-Jin Cho (Chopin  – Seong-Jin Cho) – Universal Music, DG
   Na het winnen van de Frédéric Chopin Piano Competitie in 2015 nam de carrière van de jonge Zuid-Koreaanse pianist Seong-Jin Cho ook internationaal een grote vlucht. Deutsche Grammophon brengt met deze kleurrijke  cd, live opgenomen tijdens de competitie in Warschau, horen waarom deze pianist zo bewonderd wordt.
   Kamermuziek

   Alisa Weilerstein, Inon Barnatan (Rachmaninov/Chopin – Cello Sonatas) – Universal Music, Decca
   De cellosonates van Rachmaninov en Chopin samen op één cd zie je niet al te vaak. Maar de virtuoze handen van celliste Alisa Weilerstein en pianist Inon Barnatan smeden er een machtig tweeluik van, met even machtig als genuanceerd spel.

   Jerusalem Quartet (Beethoven – String Quartets op. 18) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Het Jerusalem Quartet voelt de – op sommige momenten ook donkere – energie van de jonge Beethoven feilloos aan, in warm en uitgebalanceerd spel.

   Quatuor Ebène (Schubert – String Quintet/Lieder) – Warner Music, Erato
   Het Quatuor Ébène speelt samen met cellist Gautier Capucon een zowel rauwe als fris-heldere versie van Schuberts mystiek-monumentale Kwintet. De door cellist Rafaël Merlin voor strijkkwartet met contrabas bewerkte pianopartij van de  Schubertliederen, zijn van een verrassend subtiel karakter; warm, ingetogen én expressief, net als de stem van Schubert grootheid Matthias Goerne, die de liederen zingt. 
   Het orkest

   Boston Symphony Orchestra o.l.v. Andris Nelsons (Shostakovich  – Under Stalin’s Shadow, symphonies 5, 8 & 9) – Universal Music, DG
   Ook deze dubbel-cd, waarop Nelsons met het BSO de trits symfonieen 5, 8 en 9 onder handen neemt, biedt een ongehoord elektriserende luisterervaring.
   Boston Symphony Orchestra o.l.v. Andris Nelsons (Shostakovich  – Under Stalin’s Shadow, symphony 10) – Universal Music, DG
   Met technische precisie en een roestbruine klank in de Tiende symfonie, maken Andris Nelsons en zijn musici de schaduw van Stalin beklemmend hoorbaar.

   Concentus Musicus Wien o.l.v. Nikolaus Harnoncourt (Beethoven – Symphonies 4 & 5) – Sony Classical
   Als altijd verrassend en energiek: de combinatie Beethoven en Harnoncourt. Overtuigende live-opname uit 2015 van symfonie nr. 4 en 5 door een innig samenspelend Concentus Musicus Wien en hun inmiddels overleden maestro.
   Het koor

   Ensemble Pygmalion o.l.v. Raphaél Pichon (Wagner/Brahms/Schumann – Rheinmädchen) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   Een volstrekt origineel albumconcept, een koorklank die van goud lijkt en een begeleiding waarbij helderheid en warmte uit elkaar voort lijken te komen; dit album is een voorbeeld van hoe artistieke originaliteit en muzikaal meesterschap ook “gekend” repertoire een geheel nieuwe dimensie kunnen verlenen.

   RIAS-Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs (Bach  – Johannes-Passion) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   René Jacobs slaagt erin een Johannes Passion te dirigeren die je keer op keer de oren doet spitsen omdat er zoveel anders klinkt dan anders. Uitstekende uitvoerenden geven vleugels aan de weloverwogen autonomie van zijn artistieke keuzes.

   RIAS-Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. Hans-Christoph Rademann (Mendelssohn – Elias) – [PIAS] Holland, Harmonia Mundi
   Met een korisch subtiele uitvoering van Mendelssohns meesterlijke oratorium nam dirigent Hans-Christoph Rademann afscheid als chef van het onvolprezen RIAS Kammerchor. Ook door het scherpe, prikkelende spel van de Akademie für Alte Musik en het fraaie solistenkwartet werd dit een Elias die weinig te wensen overlaat.
   De opera

   Jacquelyn Wagner, e.a. Netherlands Philharmonic Orchestra o.l.v. Marc Albrecht (Strauss – Arabella) – New Arts Int., Challenge
   Elke opname van Richard Strauss’ opera Arabella is een aanwinst. Al helemaal als dirigent Marc Albrecht het Nederlands Philharmonisch Orkest met koor en solisten boven zichzelf uittilt.

   Orchestra e Coro dell’accademia Nazionale di Santa Cecilia o.l.v. Antonio Pappano (Verdi  – Aida) – Warner Music, Warner Classics
   Met in de hoofdrollen Anja Harteros en Jonas Kaufmann kent Verdi’s Aida een topbezetting. Dirigent Antonio Pappano jaagt minstens zoveel hartstocht door zijn Italiaanse koor en orkest.

   Robin Johannsen, e.a., RIAS Kammerchor, Akademie für Alte Musik Berlin o.l.v. René Jacobs (Mozart – Die Entführung aus dem Serail) – [PIAS] Holland, harmonia mundi
   René Jacobs slaat andermaal toe met Mozart. In Die Entführung aus dem Serail koppelt hij puike solisten en een uitstekend orkest aan het subliem zingende RIAS Kammerchor.
   Het document

   Bach Collegium Japan / Masaaki Suzuki (Bach – The Complete Sacred Cantatas) – New Arts Int., BIS
   Clavecinist en dirigent Masaaki Suzuki heeft zijn Bach-cantateproject voltooid. De uitvoeringen en opnamen zijn van een constant hoog niveau. De uitgave met de complete teksten is voorbeeldig vormgegeven. Hoorbaar en zichtbaar een project dat geboren is uit diepe liefde voor Bach.

   Glenn Gould (Various – Glenn Gould Remastered) – Sony Classical
   Dit drie jaar durend project van renovatie en remastering van de complete opnamen van de Canadese meesterpianist Glenn Gould  heeft een opvallend levendig en geloofwaardig klankbeeld opgeleverd en brengt Gould dichterbij dan ooit; spelend en neuriënd. De originele albumcovers en het prachtige boek dragen bij aan het belang van deze uitgave.

   Yehudi Menuhin (Various – The Menuhin Century) – Warner Music, Warner Classics
   Bij Warner verscheen t.g.v. het honderdste geboortejaar van violist Yehudi Menuhin een lijvige, schitterend verzorgd uitgave, die Menuhin eert als een van de grootste violisten van de 20ste-eeuw. The Menuhin Century vertelt in woord (boek), klank (cd’s)  en beeld (dvd’s) het verhaal van één musicus, maar tegelijkertijd dat van een stormachtige eeuw.

   Samenstelling jury
   De jury bestaat uit Maartje Stokkers, Hans Haffmans, Aart-Jan van de Pol, Guido van Oorschot, Tonko Dop en meestemmend voorzitter Mischa Spel.

   Publieksprijs
   Het publiek kan vanaf heden stemmen via http://www.edisons.nl/klassiek/stemmen op zijn favoriete genomineerde klassieke album. Stemmen kan tot en met 20 november aanstaande. De winnaar van de Edison Klassiek Publieksprijs wordt op zondag 27 november bekendgemaakt tijdens de uitzending van Podium Witteman op NPO 2.
   De uitreiking
   Een aantal Klassieke Edisons wordt op zondag 27 november uitgereikt in De Hallen in Amsterdam. Podium Witteman besteed de gehele live uitzending aan Edison Klassiek. Presentator Paul Witteman zal samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en klassieke trendwatcher Floris Kortie een aantal winnaars ontvangen. Dit alles is te zien op NPO 2 om 18.10 uur

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Nominaties Edison Klassiek 2016 bekend
Je informatie: