Nieuw Ensemble komt tot stilstand


Recent verschenen Forums Nieuwsforum Nieuw Ensemble komt tot stilstand

Weergave van 0 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #5115 Reageer
   Nieuw Ensemble
   Gast

   Nieuw Ensemble komt tot stilstand
   Na bijna vier decennia nieuwe muziek te hebben gebracht, komt het Nieuw Ensemble eind 2019 tot stilstand. Als internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek is het NE geprezen om zijn baanbrekende programmering en vernieuwing van het repertoire met bijna 1000 in opdracht geschreven composities. Tokkelinstrumenten vormen daarbij het karakteristieke hart; Ed Spanjaard was van meet af aan chef-dirigent.

   In 2012 was het Nieuw Ensemble een van de instellingen die het zwaarst werd getroffen door de bezuinigingen in de kunst. Met ondersteuning van de Gemeente Amsterdam kon de groep nog enkele jaren overleven, maar in 2017 stopte ook deze subsidie. Daarmee viel het fundament onder het NE weg en nu is het geld echt op.*
   “We zijn met niets begonnen en we eindigen met niets”, zegt Joël Bons, mede-oprichter en artistiek leider. “We hebben het geluk gehad te bloeien in de prachtigste periode van de ensemblecultuur die je je maar kunt voorstellen. We tellen onze zegeningen: het NE heeft een enorme hoeveelheid prikkelende projecten gedaan, werkte samen met honderden componisten van alle rangen en standen, bracht continu speciaal voor het ensemble geschreven stukken in première en gaf concerten over de hele wereld. We hebben bijna al onze dromen gerealiseerd, nu is het tijd om onze bakens te verzetten”. Ed Spanjaard en de musici hebben inmiddels drukke agenda’s als freelance muzikanten of zijn met pensioen; Bons heeft zich gestort op zijn oude passie: het componeren. Onlangs won zijn Nomaden, geschreven voor het interculturele Atlas Ensemble, de prestigieuze Grawemeyer Award. Het Atlas Ensemble zal blijven bestaan.

   In 1998 werden het Nieuw Ensemble en Joël Bons onderscheiden met de Prins Bernhard Fonds Muziekprijs vanwege de ‘uitgesproken avontuurlijke en speelse programmering die letterlijk en figuurlijk als grensoverschrijdend kan worden betiteld’.

   In 2019 brengt datzelfde Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard een finale met vijf sterk verschillende programma’s: in maart en april biedt An Evening of Today zes premières van zes jonge componisten, in mei klinkt een wereldpremière van Georges Aperghis in Keulen en Amsterdam, in oktober volgt een tournee met een nieuwe versie van Bons’ Thirty Situations (2017-19), eind november staat de muziek van John Adams en Tan Dun centraal en op Sinterklaasavond is het slotconcert waar het ‘verlanglijstje’ van het publiek zal worden gespeeld en het NE zijn archief uitdeelt. Al deze concerten zijn in het Muziekgebouw te beluisteren.
   Zie voor meer informatie en uitgebreide bio: http://www.nieuw-ensemble.nl
   * Ondanks een positieve beoordeling over de artistieke kwaliteiten verloor het Nieuw Ensemble per 1 januari 2013 de de subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Het ensemble was daarna aangewezen op financiële ondersteuning van de Gemeente Amsterdam. Het gevolg was een enorme teruggang in activiteiten, van 50 naar circa 10 concerten per jaar. Op 1 januari 2017 stopte ook de subsidie van de Gemeente Amsterdam. Sindsdien werkt het NE met projectsubsidies en teert het op reserves.

Weergave van 0 reactie threads
Reageer op: Nieuw Ensemble komt tot stilstand
Je informatie: